Recensie: Spiritualiteit – voeding voor de ziel

Hein Stufkens bewandelt, in een mengeling van stilstaan bij verschillende begrippen en thematische overpeinzingen, diverse zijpaden om zo in een omtrekkende beweging spiritualiteit voor de ziel aan te bieden. Een recensie door Tanja van Leeuwen.

Begripsverheldering

Hein Stufkens geeft meteen aan dat het niet zijn bedoeling is om de enige juiste invulling van het begrip ‘spiritualiteit’ te geven. Dat is een goed uitgangspunt, omdat definities van spiritualiteit altijd contextgebonden zijn. In zijn boek staat de omschrijving van spiritualiteit in het kader van voeding voor de ziel. Volgens Stufkens is de essentie van spiritualiteit: kiezen voor datgene wat echt gelukkig maakt. Dat heeft niets te maken met het najagen van wat dan ook: ‘Spiritualiteit heeft allereerst te maken met bewustzijn en met het gaan van een weg waarop dat bewustzijn getransformeerd wordt’ (p.14). Hier ligt het raakpunt met het begrip ‘ziel’. Stufkens verwijst hiervoor naar de soefi-mysticus Roemi, die bewustzijn ziet als de diepste aard en het wezen van de ziel.

Esoterie of exoterie

De weg om je bewust te worden van het mysterie dat je ten diepste bent, noemt Stufkens de esoterische weg. Dat is de weg binnendoor waarin je, met behulp van diverse rituelen en lichamelijke en geestelijke oefeningen, werkt aan je eigen bewustwording. Op deze weg sta je zelf aan het stuur van je eigen voertuig.

Dit in tegenstelling tot de exoterische weg. Hoewel je er zelf aan mee moet werken, worden op deze weg heil en verlossing van buiten de mens verwacht, van God die de totaal Andere is.

Stufkens plaatst de exoterische weg binnen de institutionele kerken en de esoterische weg grotendeels daarbuiten. Hij zet hier, en ook op andere momenten, de groei in bewustzijn op het esoterische pad wel erg scherp af tegen de weg tot heelheid binnen de institutionele religie, alsof er binnen de kerk geen echt heil mogelijk zou zijn.

Thematische overpeinzingen

Stufkens is op zijn best wanneer hij in omtrekkende bewegingen diverse thema’s aansnijdt, die spiritualiteit voor de ziel bieden. In een mooie combinatie van uitleg, toelichting en poëtisch taalgebruik schetst hij vergezichten waar je, wandelend in het spirituele landschap, bij kunt mijmeren. Van mededogen komt hij via broeder- en zusterschap, de vereniging van het mannelijk en vrouwelijk, de kosmos, droomwerk, engelen en het belang en de eigenschappen van een goede Meester uit bij stilte als voedsel voor de ziel. Dit laatste hoofdstuk bestaat uit zeven overwegingen over ‘stilte’. Aan het eind van het boek geeft hij per hoofdstuk een overzicht van gebruikte en aanbevolen literatuur.

Hein Stufkens heeft met Spiritualiteit – voeding voor de ziel geen theoretisch boek over spiritualiteit geschreven, maar een boek dat gezichtspunten biedt om, afhankelijk van wat iemand aan kennis en ervaring heeft, bekende of nieuwe thema’s (nog eens) te overpeinzen.

boek-spiritualiteit-voeding-voor-de-ziel

Over het boek:

Spiritualiteit – voeding voor de ziel
Hein Stufkens
148 p. Uitgever: Dabar-Luyten.

Afbeelding: volacolvento via Compfight cc.

Tanja van Leeuwen
Tanja van Leeuwen (@tanjavanleeuwen) is identiteitsbegeleider en bezig met een promotieonderzoek naar bronnen van waarden van leerkrachten op een katholieke basisschool
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *