Recensie: Reizen zonder John – Op zoek naar Amerika

Een van de beste manieren om een land of streek te leren kennen, is door hem te bezoeken. Geert Mak is een doorgewinterde bezoeker van verschillende landen en schreef er meerdere boeken over. Een van zijn reizen is bijzonder, reizend in de voetsporen van John Steinbeck verkent hij het Amerika van 1960 en dat van nu. Een recensie door Nicole des Bouvrie.

Wat is Amerika?

Waar en wanneer begint het huidige Amerika? Wat is de oorsprong van dat eindeloze ideaal dat we met Amerika vereenzelvigen: de mogelijkheid om je leven vorm te geven naar je eigen ideaal. Je eigen succes bepalen, niet gevangen worden door kleinburgerlijke idealen die in Europa tot breuken en oorlogen leidden. Dat is Amerika, toch? Het is de droom, het alles beter willen voor je kinderen, het najagen van kortstondig maar o zo begeerlijk geluk.

Dat is de vraag die als rode draad door dit boek loopt. Wat bewoog mensen om zich te vestigen in dit land, en hoe heeft het zich kunnen ontwikkelen tot het land dat grootse technologische vooruitgangen heeft geboekt, en tevens oude familiepatronen en loyaliteiten binnen één generatie op kan geven. 

John Steinbeck en Geert Mak

Geert Mak beschrijft een breed scala aan reflecties en gedachten, feiten en familiegeschiedenissen, aan de hand van de reisverslagen van John Steinbeck. In het najaar van 1960 besloot de gevierd schrijver Steinbeck een reis te maken door zijn land, zijn Amerika, om te zien wat de Amerikanen bezighoudt, of de technologie die in die tijd in opmars was werkelijk de familiestructuren en omgangsvormen aan het veranderen was. Hoe het eigenlijk zat met arm en rijk, na een aantal jaren nadat het mogelijk was geworden voor vrijwel alle Amerikanen om zelf een eenvoudig huis te kopen. Een jaar waarin het eerste televisiedebat plaatsvond tussen presidentskandidaten (Kennedy en Nixon), waar tussen de zestig en vijfentachtig miljoen mensen naar keken. Amerika veranderde zienderogen, en Steinbeck wilde dat vastleggen.

Vijftig jaar later, reist Geert Mak in zijn voetsporen, de weg volgende die Steinbeck samen met zijn hondje Charlie reed. Uitgerust nu met navigatiemateriaal en de reflecties, dagboeken, en brieven van Steinbeck, loodst Mak je door een Amerika heen dat je niet ziet op televisie. Kerken bezoekend, kranten lezend, en vergelijkend – met Europa, met het beeld van Amerika dat bestaat, met het Amerika van Steinbeck.

Prachtig boek

Ookal heb ik niet direct een bepaalde interesse in Amerika, toch is dit boek opmerkelijk boeiend. Veel kanten van de geschiedenis van een land die je niet zo snel tegenkomt, al het werk dat Mak heeft verzet om al die informatie bijelkaar te krijgen heeft hij dan ook nog eens verpakt in een zeer makkelijk en vlot lezend geheel. Waardoor je zowel een persoonlijke biografisch inzicht krijgt in Steinbeck, als in een Amerika van toen en nu dat gaat leven. 

Over het boek

Reizen zonder John – Op zoek naar Amerika
Geert Mak
Atlas Contact, 2012. 

Afbeelding: KJGarbutt via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *