Recensie: Pogingen iets van het leven te maken

Het is een geheim dagboek van Handrik Groen, 83 en 1/4 jaar oud. Dat klinkt wellicht stoffig en overbodig. Maar deze ‘Pogingen iets ven het leven te maken’ is verre van dat, misschien zelfs een van de leukste boeken uit 2014. Een recensie door Nicole des Bouvrie.

Weg met de eeuwige kaagzang van bejaarden

Hij heeft er genoeg van, Hendrik Groen. Bejaarden. Hoewel hij zelf natuurlijk ook al op leeftijd is, is hij niet van plan achter de geraniums te zitten. Prima om een scootmobiel aan te schaffen, maar dan wel om het land in te trekken en avonturen te beleven. Alles beter dan in de ‘conversatieruimte’ rond te moeten hangen, of om weer de droge cake te moeten eten van de overbuurvrouw. 

Grote portie humor

Laat het duidelijk zijn dat vanaf de eerste bladzijde je overrompelt wordt met enorm veel humor en zelfspot. Ongelooflijk hoe de meest banale onderwerpen – luiers tegen de incontinentie, vissen in het aquarium op verdieping drie – zo beschreven kunnen worden dat er tranen van het lachen over je wangen rollen. Zo beschrijft Groen ook de fratsen die hij met zijn rebelse vrienden uithaalt om vooral zichzelf niet in slaap te laten sukkelen door de regels van het huis die natúúrlijk allemaal opgesteld worden in het voordeel van de bewoners. En zijn reflecties over de bewoners en het management zijn prachtige karakterschetsen die we allemaal wel herkennen – of we nu in een bejaardenhuis wonen of niet.

Vleugje maatschappijkritiek

En tegelijkertijd schemert er op elke bladzijde ook een maatschappij-kritiek heen. Waarom gaan politieke partijen op zoek naar de stem van de ouderen, terwijl die bevolkingsgroep het grootste verloop heeft en echte investeringen niet echt werken? Om maar te zwijgen van het feit dat de bejaarden uit Groen’s bejaardentehuis eigenlijk veel meer bezig zijn met hun eigen intriges in het huis dan met de oorlog in Syrië. Maakt dat de bejaarden tot een minder belangrijk onderwerp? Of is het de grootste groep vergeten mensen? Of moeten we niet zo klagen, is het in Nederland allemaal best goed geregeld, met die AOW. Groen geeft geen uitgelezen menignen weer, maar raakt al deze onderwerpen aan door zich bezig te houden met wat hij meemaakt, met wat hij ziet en hoe hij naar het leven kijkt. 

Aanrader voor iedereen

Dit boek is dus een aanrader voor iedereen die houdt van een inkijkje in het leven van anderen, en niet alleen voor mensen die zichzelf bejaarden noemen. Het geeft aan dat wat je omstandigheden, wat je ook onder de leden hebt, je er iets van kunt maken. Een werkelijke levenskunstenaar dus, die Hendrik Groen.

Overigens is dit boek ook heel geschikt om in de trein te lezen, omdat je er hardop door moet lachen en dat altijd mooie momenten oplevert in een volle treincoupé. 

Over het boek:

Pogingen iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
Hendrik Groen
Uitgeverij Meulenhoff 
2014

Afbeelding: chuckp via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *