Recensie: Louter Leven

‘Waarom liefde? Het alternatief is liefdeloosheid,’ aldus Ivo Valkenburg in het begin van zijn boek ‘Louter leven – als de liefde spreekt door mens en economie’. Een boek over de liefde dus, en dat willen we allemaal wel lezen. Over de keuze waarvoor we iedere dag weer gesteld worden: kies je voor de liefde of kies je voor iets anders? Voor angst, woede, verdriet of andere emoties en toestanden. Een recensie door Mirjam Windrich.

Een mooi citaat dat de inhoud van het boek wel redelijk dekt is het volgende: 

‘Omwille van de vrede kiezen we meestal voor oorlog, boycot en bombardementen. Omwille van de economie kiezen we vaak voor schaarste, uitsluiting en verdeeldheid tussen mensen. Omwille voor onszelf kiezen we regelmatig vanuit angst, verdriet en boosheid.’ 

Waarom kiezen voor liefde?

Valkenburg stelt in het boek de liefde centraal, vertelt wat zij is en waarom we voor haar moeten kiezen. Het woord ‘we’ komt erg veel voor en dat zorgt er een beetje voor dat dit prettig geschreven pleidooi voor de liefde af en toe een beetje te veel doordendert. Anderzijds is het af en toe net een gebed, of zelfs een weerslag van een soort openbaring. Een persoonlijke dus, want Valkenburg schrijft ook openlijk over zijn eigen zoektocht naar de liefde en schrikt er niet voor terug om daarin nogal pikante ontboezemingen te doen. 

Vanuit bedrijfsleven: economie van welzijn

Zelf komt hij uit het bedrijfsleven in welk kader hij eerder het boek Spirit in Finance schreef. Zijn vader speelt in zijn leven een cruciale rol en het begin van dit boek vertelt over de indruk die zijn overlijden op Valkenburg maakte, en hoe hij daarna ging schrijven over de liefde, en over een economie van welzijn en geluk.

Nieuwe positie in bestaan

Hoe die laatste in de vorm van vele initiatieven wereldwijd gestalte begint te krijgen, lezen we ook in ‘Louter leven’. De vrijheid van denken, de oordeelloosheid en het vertrouwen in de medemens (laten we zeggen, de liefde) zijn daarin onmiskenbaar de drijvende krachten die ook werkelijk tot een andere persoonlijke ontwikkeling en positie in het bestaan zijn. Oja, en het gaat ook nog over God en religies, maar meer in de zin van: ze komen niet op hetzelfde neer, maar de liefde is overal hetzelfde. En het belangrijkst.

Over het boek

Louter leven – als de liefde spreekt door mens en economie.
Ivo Valkenburg
Edicola Publishing, Deventer, 2015
€ 19,95 

Afbeelding: Van website Ivo Valkenburg.

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *