Recensie: Koningin van het Vaticaan

Komende woensdag spreekt Selma Sevenhuijsen tijdens het Zinwebcafé te Amsterdam. Mirjam Windrich recenseerde voor ons haar boek “Koningin van het Vaticaan”. Een pleidooi voor een vrouwelijke paus.

Mathilde van Canossa

Met ’Konlngin van het Vaticaan’ heeft Selma Sevenhuijsen, voormalig hooglerlaar Vrouwenstudies te Utrecht, een prachtige studie neergezet. Of liever gezegd: een reisverhaal geschreven. Of nog beter gezegd: een verslag geschreven van een spiritueel pad. En niet zomaar een spiritueel pad, ze is het gegaan naar aanleiding van, of misschien wel in de geest van Mathilda van Canossa. Zelf heeft Sevenhuijzen daar nog andere bewoordingen voor die zich in het boek voordoen als bijzondere momenten van inzicht en contact, van dromen en vooral veel heilige plekken en symbolen die als een parelsnoer over verschillende plaatsen in Italië verspreid liggen. Het belangrijkste symbool is dat van de dubbelstaartige meermin, die Sevenhuijsen voor het eerst met de in elfde eeuw levende Mathilde van Canossa in contact brengt, en wel die boven haar graf in het Vaticaan. Waar, zoals wij alleen weten, niet al te veel vrouwen begraven liggen. 

Het symbool van de meermin

De meermin is een eeuwenoud symbool van de moedergodin en van de scheppende en voedende vrouwelijke krachten en Sevenhuijsen schreef er een boek over. Maar haar nieuwsgierigheid naar Mathilda van Canossa was ook aangewakkerd. Ze wist wel iets: ’Dat zij een 11e eeuwse gravin was van het huidige Toscane en Emilia Romagna. Dat zij in een bijzondere relatie stond tot de uit Sovana afkomstige paus Gregorius VII, die bekend staat als een groot kerkhervormer. Dat zij in haar kasteel in Canossa de gastvrouw was van de beroemde ontmoeting tussen paus Gregorius VII en de Duitse Keizer Hendrik IV, waar de laatste boete deed na zijn excommunicatie door de paus. En dat zij ook breder een belangrijke rol had vervuld in de laatmiddeleeuwse politiek in Italië. Maar waarom zou er een dubbelstaartige meermin boven haar graf staan?’

Reisverslag

Volgt het verslag van haar tweejarige reis in de periode van het 900-jarige bestaan van Mathilda van Canossa. Een verhaal, rijk aan kennis over alle mogelijke plaatsen, ontmoetingen, kerken, symbolen, riviertjes en kleine, mysterieuze plekjes en grote, diepgaande persoonlijke ervaringen. Sevenhuijsen neemt ons aan de hand van Mantova tot Florence, van Pisa naar Rome en later nog een paar keer naar Rome. Want pas 400 jaar na Mathilde’s dood werd zij in het Vaticaan begraven. Wie was zij? Aan het einde van het boek geeft Sevenhuijsen nog een prachtige lezing over wat het nu eigenlijk betekent, die ’andere wereld’, ’het goddelijke’ en wat heilige plekken zijn en wat zij met de mensheid doen.

Verhalende geschiedenis én reisgids

Een helder geschreven, maar ook bijna encyclopedisch werk voor een ieder die niet alleen geinteresseerd is in deze specifieke geschiedenis of juist zelf aan een spirituele weg is begonnen, maar ook voor iemand die een gedetailleerde reisgids zoekt voor een rondgang langs deze heilige plekken in Italië. Sevenhuijsen organiseert ook zelf deze reis, zoals te lezen is op haar website.

Zie ook de Facebookpagina over alles omtrent dit boek.

Over het boek

Koningin van het Vaticaan. Reis in het voetspoor van Matilda van Canossa
Amsterdam: Sevenhuijsen Publishing, 2014.
Prijs euro 24,95 Te bestellen via www.1boek.nl

Afbeelding: WindwalkerNld via Compfight cc.

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *