Recensie: het fenomeen Käsmann

Margot Kässmann is een bijzonder fenomeen. De Duitse theologe is in haar eigen land zeer populair en ook in Nederland rijst haar ster. De eerste vertaling van een van haar boeken en haar komende bezoek aan Nederland zullen daar alleen maar aan meewerken.

Kässmann (1958) heeft een indrukwekkende kerkelijke carrière. Ze studeerde theologie, promoveerde, werd predikant en al snel landsbisschop (kerkelijk hoofd van een van de deelstaten). Van 2009 tot 2010 was zij daarnaast landsbisschop van de gehele Evangelisch-Lutherse Kerk in Duitsland en momenteel is zij verbonden aan de universiteit van Bochum.

Ze wordt de bekendste theologe van Duitsland genoemd en ze is ook zeer geliefd. Dat komt misschien omdat ze zo menselijk is. Zij is als theoloog niet verheven boven anderen, zij is ‘net als ons’: een alleenstaande moeder met net als wij haar eigen strijd in het dagelijks leven. Ze heeft haar strijd tegen borstkanker gewonnen en neemt verantwoordelijkheid voor haar fouten (ze trad af als landsbisschop nadat ze in beschonken toestand een auto-ongeluk had veroorzaakt). Juist dit soort dingen geven haar een gezicht waardoor mensen haar in hun harten sluiten.

Ze is populair en dat is te merken aan het aantal boeken dat van haar wordt verkocht. Ze schrijft dan ook veel maar tot nu toe kwamen haar publicaties de grens niet over. Nu is er de vertaling van het boek In der Mitte des Lebens (Midden in het leven). Het is een boek over de problemen rondom de overgang, de midlife-blues. Rond je vijftigste verandert je leven drastisch: verantwoordelijkheden verdwijnen, nieuwe komen er bij, sociale verhoudingen verschuiven en het besef dat het leven eindig is, komt beangstigend dichtbij. Kortom: een aangrijpende periode.

Er zijn al veel boeken over dit thema geschreven. Kässmann is echter uniek omdat zij een theologische licht op deze problematiek werpt. Met behulp van haar theologische kennis én haar persoonlijke ervaringen schrijft zij openhartig over het onderwerp. En zo vindt zij manieren om ‘moedig oud te worden’ zoals ze zelf schrijft.

Ter promotie van haar vertaalde boek bezoekt Kässmann op 26 januari Nederland om te spreken tijdens een mini-symposium over De midlife blues. (Voor meer informatie over dit symposium, klik hier).

Lokatie: Oude Lutherse Kerk, Singel 411/hoek Spui, Amsterdam

Met medewerking van o.a. Lodewijk Dros chef redactie Letter en Geest bij Trouw en Maartje Wildeman (predikant in de Protestantse Gemeente Wageningen).

Graag opgave van uw komst uiterlijk 23 januari 2013 via aanmelden@boekencentrum.nl.

Bron: VVP

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *