Recensie: Hegel's Fenomenologie van de geest

Het verschijnen van de Fenomenologie van de geest was dé gebeurtenis van de Maand van de Filosofie 2013. Hegels hoofdwerk uit 1807 was eindelijk integraal beschikbaar in de uitstekende vertaling van Willem Visser.

Hegels hoofdwerk mag dan zowel bewierookt en vervloekt zijn, we kunnen er niet omheen dat het in de westerse filosofie een van de belangrijkste werken is.

Na een periode dat Hegel – mede onder invloed van Angelsaksische critici als Russell en Popper – als een onleesbare fantast, wiens ideeën even onzinnig als gevaarlijk zijn, werd weggezet, lijken vandaag de dag veel academici zich steeds meer bewust te worden van het grote belang van deze omstreden filosoof.

Weliswaar werd Hegel  getypeerd zijn als een ‘megalomaan’ denker, een filosoof die al ons handelen en begrijpen wil vatten in een star systeem. Toch wijzen recente interpretaties van zijn grote werk uit 1807,  juist veel meer op de open en revolutionaire structuur die eraan ten grondslag ligt. Niet voor niets vinden veel lezers vandaag de dag dat het boek de mens vooral bescheiden stemt over zijn rol en betekenis in de wereld.

Hoe vreemd en duister zijn werk ook is, Hegel is een van de diepste, grootste en invloedrijkste denkers uit de geschiedenis. Zijn Fenomenologie is zijn beslissende werk dat iedereen met belangstelling voor filosofie een keer zou hebben moeten openslaan in een poging het te lezen en het te doorgronden en dat is geen sinecure!

Hegel had niet veel op met esoterie, theologie of mystiek, maar probeerde de wetenschap, godsdienst en filosofie van zin tijd in één systeem te verenigen.

Ja, je moet er wel even voor gaan zitten om Hegels hoofdwerk te lezen. Het zo complexe Duits van Hegel is nu voor het eerst volledig toegankelijk in helder Nederlands, zodat iedereen nu een oordeel vormen over dit veel bediscussieerde meesterwerk.

George Wilhelm Friedich Hegel
Fenomenologie van de geest.
Boom 2013

 

Afbeelding: Underpuppy via Compfight cc.

Aat- Lambèrt de Kwant is o.a. freelance muziek- en religiejournalist en was 14 jaar researcher bij OHM (Organisatie Hindoe-Media – ohmnet.nl). Sinds 1997 is hij als hij redacteur betrokken bij het blad ‘Terugkeer’ van Stichting Merkawah.

Aat-Lambert de Kwant
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *