Recensie: Gelatenheid

Over het boek ‘Gelatenheid’ van Wilhelm Schmid wordt geschreven dat het een machtig rijk boek is, maar onze recensente Mirjam Windrich kon dat niet bevestigen.

“Werkt mijn geheugen nog optimaal? Hoeveel jaren heb ik nog? Zal ik niet toch een nieuwe heup nemen? Het zijn vragen die naarmate men ouder wordt steeds meer de gedachten gaan bepalen. Levenskunstfilosoof en bestsellerauteur Wilhelm Schmid stelt daar gelatenheid tegenover, een houding waardoor het ouder worden draaglijker wordt. In een tijd waarin sterk de nadruk ligt op wat je allemaal nog kan en zou moeten kunnen hekelt de auteur deze ideologie van de eeuwige jeugd: men moet niet altijd maar alles willen beïnvloeden en eerder sommige dingen op hun beloop laten. Het is het laten, dat voor gelatenheid zorgt, waarzonder een levenskunst niet denkbaar is: openlaten, toelaten, laten gebeuren, laten groeien, dingen aan anderen overlaten.
In een machtig pleidooi behandelt Schmid alle aspecten van het ouder worden: de rol van vriendschap en liefde, de omgang met lust en verlangen, het belang van gewoonten en het zicht op de dood. Overtuigend en wijs laat hij zien dat gelatenheid kracht ademt, niet alleen als men ouder wordt maar eigenlijk in elke levensfase.” (Bron: Goethe Instituut)
Het is een prachtig boekwerkje, klein en mooi van ontwerp, het boek ‘Gelatenheid’ van Wilhelm Schmid. Een naam die vaak genoemd wordt in verband met Levenskunst en aanverwante stromingen. Fijne titel ook, maar bij lezing bekroop me al snel een naar gevoel. De toon is stellig, een beetje somber, om niet te zeggen chagrijnig. Een oude man aan het woord, en dat was de bedoeling ook, maar een zin als ‘Het ouder worden zit je op de hielen als een stalker die zich aan geen enkel afstandsgebod houdt en daarvoor niet eens kan worden aangeklaagd’ ontnam me ten enen male de lust om verder te lezen. Jammer.

Over het boek:

Gelatenheid. Wat we winnen wanneer we ouder worden. 
Wilhelm Schmid
De Bezige Bij, Amsterdam 2015
Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *