Recensie: Filosoferen is makkelijker als je denkt

Filosoferen is makkelijker als je denkt. Zo logisch, je zou bijna denken dat de uitdrukking makkelijker dan je denkt grammaticaal niet klopt. De ondertitel van het boek van filosoof Coen Simon verklaart: Leren denken zonder dogma’s.

In toegankelijke essays neemt Coen Simon je mee in een denkproces door het stellen van vragen. Veel vragen. Doordenken. Stilstaan bij de gedachte ‘waar hebben we het hier nou eigenlijk over?’

Elk essay wordt vooraf gegaan door een ‘anno nu’ citaat gericht op een actualiteit, gevolgd door een verwant filosofisch citaat uit het verleden. In de essay zelf krijgen die citaten meer lading en worden ze als het ware uitgelegd. Als het ware, omdat de uitleg afhankelijk is van jouw denkproces. Aan het einde van elke essay stimuleert Simon om verder te denken door een ‘verder denken’ stelling en een verwijzing naar aanbevolen literatuur.

Cultuur anno nu

In de essay Cultuur gaat Simon in op de zwarte pietendiscussie. Door terug te gaan naar de aard van de menselijke cultuur. Het denkproces om daar te komen ging van een kinderlijke twist over knikkers naar een complex juridisch en diplomatieke strijd om het Krim-goud in het Allard Pierson museum in Amsterdam, naar de kenmerken van de aard van de menselijke cultuur, namelijk: “cultuur is gedoe om spullen en gewoontes.”

Simon haalt de Duitse filosoof Boris Groys (1947) aan die in een vergelijking met de verzameling van een museum beweert dat niet de betekenis van de verzamelde spullen het tot cultuur maakt, maar wat we die spullen toevallig waard vinden. “Cultuur is zijns inziens het strijdperk waarin wordt gedebatteerd over wat wel en niet waardevol is.”

Cultuur is dus niet een verzameling van gebruiken en artefacten, maar vooral het debat en geëmmer over deze zaken, aldus Simon. Het Sinterklaasfeest zelf is daarmee niet de cultuur, maar de discussie erover. “Want zonder dit gedoe zou de cultuur waardeloos zijn.”

Denkvermogen

Je eigen denkvermogen groeit met het boek mee. In het begin van het boek is het denken even wennen. (Door)denken is niet iets dat in de huidige tijd erg gestimuleerd wordt. In het digitale tijdperk, waar alles klakkeloos voorgeschoteld wordt en zeer vluchtig en veranderlijk is, is er geen noodzaak meer om te denken. Net zo geautomatiseerd als computers is ons denken geworden, reproductie van kennis en het steeds herhalen van dezelfde gedachtes. Laten we weer eens de tijd nemen om echt te denken.

Filosoferen is makkelijker als je denkt, Coen SimoenFilosoferen is makkelijker als je denkt
Auteur: Coen Simon, filosoof en publicist
Uitgever: Ambo Anthos, 2015
Nederlandstalig
190 pagina’s
ISBN 9789026331077
Prijs: € 18,99


Meer lezen van Coen Simon?

* Deze recensie bevat (een) gesponsorde links(s). Lees meer hierover in onze disclaimer.

Bron foto: pixabay

Elice Sijbrandij
Elice Sijbrandij is freelance marketing- en communicatiespecialist. Haar interesses liggen op het gebied van levenskunst, gedrag en pedagogiek. Een quote die bij haar maatschappelijke visie past is ''Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken.'' Margaret Mead.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *