Recensie: Filosoferen – hoe doe je dat?

Hoe doe je dat, uitleggen wat filosofie is, en wat het betekent om te filosoferen? Het is een vraag waar veel mensen zich over hebben gebogen. In dit dunne boekje, de vertaling van het boek ‘How to Be Almost Certain that Almost Nothing is Certain’ geeft Gary Cox een heldere kijk er op. Recensie door Nicole des Bouvrie.

Grote termen, bekende namen

Filosofie bestaat al erg lang, en door de tijd heen heeft het een heel vocabulair opgebouwd waardoor het voor iemand die er niet bekend mee is erg indrukwekkend over kan komen. Indrukwekkend is dus degene die deze chaos helder kan schetsen. Epistemologie, metafysica, logica, ongedifferentieerd zijn. Gary Cox gaat de zware onderwerpen niet uit de weg. En weet ze in het huidige tijdsbeeld neer te zetten.

Prettige stem

Het boek leest alsof je luistert naar een verhaal van een professor die volgend jaar met pensioen gaat: die vooral nog erg veel lol heeft in zijn vakgebied en iets van zijn passie over wil brengen op zijn toehoorders. Maar ook iemand die jonge mensen weet te raken. Want wist je dat detective Colombus eigenlijk best veel op Socrates lijkt, zowel qua uiterlijk als in zijn methode om verdachten de waarheid te ontfutselen?

Of misschien ken je de film De Matrix? Want dan wordt het direct een stuk makkelijker om uit te leggen wat de allegorie van Plato’s grot te vertellen heeft. En als je fan bent van Family Guy weet Cox snel een link te leggen naar Wittgenstein en de Weense Kring. 

Mooie inleiding

Misschien werkt het niet voor iedereen, maar Cox weet zijn lezer in aanraking te brengen met stukken tekst van filosofen, uitleg over uiteenlopende onderwerpen als solipsisme en ulitarisme, én dat te doen op een onderhoudende manier. Een prima inleiding in de filosofie dus, die de lezer achterlaat met een interesse in filosofie en hopelijk de wil om er meer over te weten te komen.

Over het boek:

Filosoferen – hoe doe je dat?
Gary Cox
Uitgeverij Klement-Pelckmans
128 p. 

Inkijkexemplaar is hier te vinden.

Afbeelding: theloushe via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *