Recensie: De werkelijkheid houdt het lang vol

De in het oog springende voorkant en de mooie titel: is het genoeg om een gedichtenbundel aantrekkelijk te maken? “De werkelijkheid houdt het lang vol is een poëtisch pleidooi om de werkelijkheid te omarmen en haar tegelijkertijd te wantrouwen of te herscheppen”, stelt de achterkant. Nicole des Bouvrie schreef voor Zinweb een recensie.

Werkelijkheid
Deze gedichtenbundel leest als een ontdekkingstocht naar het leven, de werkelijkheid id het lang volhoudt, die binnensluipt in de woorden die zich in je hoofd afspelen. Want ook de werkelijkheid van de gedichten van Y. Né houdt het lang vol. Het schuurt, het spreekt, het wankelt. Je herleest de woorden die achtereenvolgens het gedicht bepalen, en vraagt je af waar het vandaan komt: het gevoel overvallen te worden door de woorden die daar zo werkelijk maar zo onschuldig op papier staan. 

Persoonlijk
Natuurlijk is het persoonlijk, een gedicht. Maar uit de gedichten spreekt het persoonlijke leven van elke dag, de reflectie en de kunst om het allemaal samen tot een leven te maken. Te bestempelen, en in woorden te vangen.

Naam en faam, ze rijmen niet
met wat ik doe of laat, gaan me op afstand voorbij.
Merken passen komt niet in me boven.
Ik betaal bar weinig voor mijn wandelschoenen. 

Het liefst zou ik uren stilstaan bij dit soort woorden. De algemeenheid, het niveau waarop het begint en door komma’s en punten je langzaam afdaalt in de werkelijkheid die altijd weer naar boven komt – de wandelschoenen zijn niet goedkoop, ik betaal bar weinig – het is de ‘ik’ die zichzelf voorop plaatst, waaraan de werkelijkheid zich heeft te houden. 

Weten
Een van de terugkerende thema’s lijkt wel het ‘weten’ te zijn. Telkens weer probeert Né de werkelijkheid te begrijpen, te weten hoe het zit. Om te beseffen dat er zoveel meer in een ervaring schuilgaat dan ooit geweten kan worden.

Niemand is wie hij denkt wie hij is.
Toch heb ik lange wegen afgelegd
en kwam nooit bij een grens tussen die twee. 

Over het boek:
De Werkelijkheid houdt het lang vol
Y. Né
Uitgeverij de Geus
89 bladzijdes

Vanaf 15 oktober 2014 in de winkel.
Het boek is mede tot stand gekomen door crowdfunding, lees er hier meer over.

Bekijk ook de boektrailer:

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *