Recensie: Alles verandert door Kristien Hemmerechts

Een boek dat je adem doet stokken, je laat afvragen waar het allemaal heengaat, en laat reflecteren op keuzes van mensen die je niet kent, maar tot leven zijn gekomen in slechts een krappe 300 bladzijden. Een mooi maar ook zeer heftig boek van Kristien Hemmerechts. Een lezing door Nicole des Bouvrie.

Afstandelijk en ingrijpend

Wat me opviel aan dit boek was de tweede persoon enkelvoud waarin het geschreven is. “Ze doet dit.” “Ze denkt hieraan.” De hoofdpersoon is een vrouwelijke professor die zich in haar colleges en haar echte leven afvraagt of je dingen hetzelfde ziet en beoordeelt wanneer ze door een man of een vrouw worden gedaan. Een vraag die onbeantwoord blijft, maar die aan het denken zet. Maar met het continu stellen van die vraag, heeft ze ook haar eigen leven wellicht verwaarloosd.

We volgen haar in een ingrijpende tijd in haar leven, waarin haar identiteit op zijn kop staan, wordt ontnomen. Niet alleen het vrij zijn, het goed zijn, het vrouw zijn, maar zelfs haar kijk op wat het betekent om volledig Belg te zijn, en geen vluchteling.

De seksualiteit waarmee ze zich vrij heeft proberen te worstelen van het rolpatroon waar ze zich toe gedwongen voelde, lijkt haar uiteindelijk in te halen. Met het invoeren van haar eigen rolpatronen, heeft ze daarmee niet de wereld weer gemaakt zoals ze dat niet wilde. Uiteindelijk is dan ook de vraag, kun je ook kiezen voor traditionele waarden, voor vastigheid – ook als je daarmee iemand die jouw een groot onrecht heeft aangedaan steunt, en vergeeft?

Actueel

Ondanks dat het niet het onderwerp is van de roman, geeft het ook een interessante kijk op het hedendaagse vluchtelingen probleem. Een asielzoekerscentrum in de omgeving maakt de buurt onveilig, en het vuilnis dat overal op straat ligt, vindt dat zijn oorsprong bij de asielzoekers, of zouden de Belgen zich moeten schamen voor hun land aangezien ze het niet eens fatsoenlijk schoon kunnen houden? Vragen en opmerkingen die en passant gesteld worden, misschien omdat ze niet gesteld kunnen worden op een andere manier. Er is immers geen antwoord op.

En ook dat leert de hoofdpersoon. Dat alles verandert. En dat je heel hard tekeer kunt gaan, kunt gaan dweilen om te proberen het vuil dat zich over de aarde heen beweegt te verwijderen. Of je kunt je er bij neerleggen en mee veranderen.

De roman geeft geen antwoorden op deze vragen. En dat maakt het nog veel heftiger en indrukwekkender – het maakt dat je stil wordt en alle kanten bekijkt, van een medaille die we liever niet willen zien.

IMG_20150920_210555

Over het boek

Alles verandert
Kristien Hemmerechts
Uitgeverij De Geus, 2015.
280 p.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *