Ramses

Niets vrijzinniger dan dat. Daarom zouden wij, vrijzinnigen, hem moeten omarmen. Hij is één van ons. Helaas zijn cultfiguren nooit van zichzelf, terwijl dat is waardoor ze cultfiguren worden. Doordat ze precies niet doen wat iedereen al doet. En daarom zijn ze ineens van iedereen. Duidelijk. ‘Hij’ is eigenlijk van ons.


See video

Niets vrijzinniger dan dat. Ramses zingt wat wij altijd denken. En hij doet wat wij altijd doen. Laat me mijn eigen gang maar gaan. Maar ondertussen struin je alle kroegen en kathedralen af. Op zoek naar jezelf en naar je vrienden. Op zoek naar geborgenheid en mensen om het mee oneens te zijn. Dat is wat vrijzinnigen doen. Doopsgezinden in ieder geval volgens mij. Mensen zoeken om alleen te kunnen zijn. Je eigen geloof vormen, met mensen die je kunnen bevestigen in wat jij vooral niet wil. Ramses ging zijn eigen gang. Maar vergat nooit zijn vrienden. Daarom is hij eigenlijk van ons.

Niets vrijzinniger dan dat. Laat me mijn eigen gang maar gaan. Maar dat doet ineens iedereen al. Dat krijg je met cultfiguren. Die zijn ineens van iedereen. Het is niet anders. Daar moeten ook wij gewoon mee leren leven.

Hij is niet meer en daarom is hij van iedereen. Een cultfiguur gepropt in een musicalplaatje. Michiel van Erp is een gerespecteerd documentairemaker, maar Noortje Herlaer is een musicalactrice. Ik vraag me af wat Ramses daar van had gevonden.

Niets vrijzinniger dan dat. Laat me mijn eigen gang maar gaan. Ik zie hem nog lopen. Van Amsterdam tot aan Maastricht. Een stem die je hart in zingt. De hele weg lang. laat hem maar, hij gaat z’n eigen gang. Maar laat hem niet alleen. Omarm hem. En ben het heerlijk met hem oneens. Ga je eigen weg, maar vergeet nooit je vrienden. Niets vrijzinniger dan dat.

Afbeelding: AVRO/Wikimedia Commons

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *