Quakers helpen homo's uit Uganda ontsnappen met ondergronds treinsysteem

De situatie in Uganda wordt voor homo’s, lesbo’s, bisexuelen en transgenders (LGBT’s) steeds nijpender in Uganda. De Quakers helpen door een ondergrondse treinsysteem te bouwen om LGBT’ers uit het land te helpen ontsnappen.

Op verzoek

De Religious Society of Friends, beter bekend als de Quakers, hebben op verzoek van Ugandezen deze operatie ondernomen. De Quakers geven te kennen dat de Ugandezen de civiele organen niet vertrouwen en een beroep op hen deden uit vertrouwen en ervaring. De Quakers hebben op dit vlak ook de nodige geschiedenis. Ze staan erom bekend in de negentiende eeuw in Amerika ook mensen die als slaaf werden gehouden te hebben geholpen om te ontsnappen door middel van een underground railroad systeem. De Quakers zelf spreken in het geval van Uganda van een roeping, zowel letterlijk als figuurlijk.

Er bestaat twijfel

Human Rights Watch betwijfelt of deze operatie kans van slagen heeft. Ze achten de Quakers te amateuristisch voor een dergelijke onderneming. Tegelijkertijd is uiteraard de vraag of dit niet een politieke uitspraak is, waar wellicht de reguliere hulpverlening zich bedreigd voelt door de inzet van religieuze tegenhangers. De neiging is dan wellicht groter deze alternatieven weg te zetten als “slechts amateurs”. Tegelijkertijd lijkt de operatie wel resultaat te hebben, waar al een aantal Ugandezen in nood naar landen als Zuid-Afrika en Zweden hebben kunnen uitwijken.

Lees het volledige artikel Quakers have ‘underground railroad’ to help gay Ugandans escape the country op de website van Pink News.

Afbeelding: Pro-Zak via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *