Protestants-christelijke normen schoolboeken gelden voor alle basisscholen

In het artikel ‘Jeetje, dit mag niet in het onderwijs!’ zegt website Joop.nl ‘dat er vaak maar één lesboek wordt gemaakt, met als gevolg dat de normen hiermee meteen voor alle basisscholen gelden’. 

Uitgeverij Malmberg, één van de ‘top 3 van educatieve uitgeverijen van Nederland in het basis-, voortgezet- en middelbaar onderwijs’, blijkt een waslijst aan taboes voor schoolboeken te hebben die bestemd zijn voor het protestants-christelijk onderwijs.

‘Waslijst van taboes voor protestants-christelijke schoolboeken dicteert het onderwijs.’ Zo mag volgens Joop.nl ‘Harry Potter er niet in voorkomen, is het homohuwelijk eveneens taboe en moeten activiteiten als sporten, werken of uitgaan op zondag vermeden worden in de tekst’. Mythen en sagen kunnen wel, omdat zij onderdeel zijn van de geschiedenis, maar tovenarij is niet echt, dat bestaat niet. God mag niet negatief benaderd worden, evenmin als geloven, kerkbezoek, sterven en Bijbelverhalen.

Andere gevoeligheden gelden de evolutietheorie waaraan protestants-christelijke scholen dienen te twijfelen en zijn vrouwelijke predikanten uit den boze. Vloeken is niet toegestaan, maar ook mag je geen ‘jeetje’ zeggen, of ‘jemig’, ‘jeminee’, ‘kop’, ‘stom’. Klik op onderstaande link voor meer voorbeelden.

Zie: Jeetje, dit mag niet in het onderwijs! (Joop.nl)

Foto: millingerwaard.info.nl

Paul Delfgaauw
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *