Primeur: jonge predikanten over de toekomst van vrijzinnigheid

Mensen die diepgang in hun leven belangrijk vinden en inspiratie zoeken doen dat steeds minder via oude instituten, zoals de kerk. Het zijn losse individuen die van verschillend aanbod hier en daar snoepen zonder zich te willen binden. Vrijzinnige geloofsgemeenschappen richten zich steeds meer op deze groep zoekers en toch groeien deze gemeenschappen niet uitbundig. 

Erik Jan Tillema (tot voorkort voorzitter van de VVP) zegt hierover: “Vrijzinnigen zijn te individualistisch om zich nog aan te sluiten bij een organisatie.” (Trouw, 18 april 2012)

Heeft hij gelijk? Wat betekent dit voor vrijzinnige geloofsgemeenschappen in de 21e eeuw? Zijn vrijzinnigen niet bij uitstek degenen die het in deze tijd goed zouden moeten doen bij het grotere publiek? We hebben toch afscheid genomen van de grote verhalen, zijn op zoek naar vrijheid?

In zijn boek ´Vrijzinnigen hebben de toekomst´verdedigd Meerten Ter Borg bijvoorbeeld de stelling dat de vrijzinnige mentaliteit de meest geëigende is om de 21e eeuw op een fatsoenlijke manier door te komen. Alain de Botton filtert in zijn boek ´Religie voor Atheïsten´ aspecten uit de hedendaagse religies die voor de sceptische hedendaagse mens troostrijk kunnen zijn. En ook Koert van der Velde geeft in zijn boek ´Flirten met God´ de toekomst aan: religiositeit zonder geloof. Het religieuze verlangen in de mens dat blijft.

Maar zien we dit terug in de praktijk? Kunnen vrijzinnigen zich nog organiseren? Hoe staan jonge predikanten van nu daar tegenover? Zien zij een toekomst voor de vrijzinnige geloofsgemeenschap – en zichzelf daarin?

Vrijzinnige Predikanten over de toekomst

Zinweb heeft in samenwerking met de Stichting Steungroep Oegstgeest een 5-luik internettv van jonge vrijzinnige predikanten gemaakt, waarin wij op zoek zijn gegaan naar de vraag: Hoe ziet de toekomst van vrijzinnig Nederland er uit?

Vandaag trappen we af met ds. Hester Smits uit Noord-Holland. In de weken hierna volgen ds. Yvonne Hiemstra uit Dokkum, ds. Matthijs de Vries uit Gierhoorn, ds. Jessa van der Vaart uit Amsterdam en Predikant-in-opleiding Lodewieke Groeneveld

Klik hier voor het eerste deel!

Inger van Nes
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *