Prestigieuze Duitse prijs voor Huub Oosterhuis

“Het levenswerk van een mens, en zeker voor een prediker, is niet zozeer, dat wat hij heeft gezegd, gedaan of geschreven, zijn levenswerk is vooral wat hij teweeg heeft gebracht, maar ook  wat hij heeft aangericht.” Prof. Reinhard Schmidt-Rost (jury Predigtpreis)

Op 12 mei heeft de jury van de prestigieuze Duitse Predigtpreis bekendgemaakt dat de Levenswerkprijs van 2014 wordt toegekend aan Huub Oosterhuis. Deze prijs wordt hem gegeven, aldus de jury, omdat hij ‘met zijn liederen, gebeden en liturgische teksten een belangrijke stempel heeft gedrukt op het religieuze leven, ook in de Duitstalige wereld’. Een belangrijk criterium bij de beoordeling van de teksten is de relatie tussen theologie en ethiek. Oosterhuis is de eerste niet-Duitser die de prijs in ontvangst mag nemen.

Huub Oosterhuis: ‘Ik ben zeer vereerd en kijk uit naar de uitreiking.’ De prijs zal op 19 november worden uitgereikt in de slotkapel van de Universiteit van Bonn, in aanwezigheid van 500 genodigden uit de politiek, wetenschap, bedrijfsleven, samenleving en kerken.

De (oecumenische) Predigtpreis wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt en is een initiatief van het Verlag für die deutsche Wirtschaft AG. Naast de levenswerkprijs wordt er ook een prijs uitgereikt voor de beste preek van het jaar. In de jury zitten dit jaar o.a. vertegenwoordigers van katholieke bisdommen en katholieke en protestantse theologische faculteiten. Meer informatie over de prijs: www.predigtpreis.de

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *