Preek voor de koning

Amsterdamse theologen verzamelen sinds maandag redevoeringen over de ‘religieuze opdracht’ van Willem-Alexander. De verzameling preken wordt op de website Preken voor de Koning samengesteld.

Op de website schrijven bedenkers predikant Marleen Blootens en straatpastor Luc Tanja:

Mijn droom voor ons land. Inspiratie voor de nieuwe koning. Met die oproep worden alle Nederlanders opgeroepen om hun bijdrage te leveren aan het nieuwe tijdperk van onze monarchie. Deel je droom en inspireer de nieuwe koning. Wat is je droom voor Nederland? De mooiste dromen liggen met een beetje mazzel gebundeld op onze 16 miljoen deurmatten in de loop van dit jaar.

De oproep van het Nationaal Comité Inhuldiging klinkt in onze oren nogal religieus. Deel je verlangen, deel je utopie voor ons land, schets je eigen paradijs. De toekomst ligt vol mogelijkheden. Een nieuwe koning vormt een mooi moment om die mogelijkheid van een beter Nederland op het collectieve netvlies te zetten. Het is bijna de vraag naar een collectieve preek. Een presentatie van een perspectief op een betere toekomst, is dat niet wat elke preek in zich draagt?

En daarvoor gebruiken wij dat eeuwenoude boek de Bijbel. Boek dat volstaat met kritische kanttekeningen bij de rol van de koning. Bij de rol van rich and famous in het algemeen. Maar ook een boek dat ademt van inspiratie voor de toekomst, toekomst die door bladzijden heen tevoorschijn komt als bron van hoop.

Kortom, een logisch gevolg van de oproep van het comité voor de inhuldiging is het aanbieden van een preek voor de koning. Wie schrijft er mee?”

Lees meer op Trouw.nl

Ga naar de website Prekenvoordekoning.nl


Foto: minister-president/wikimedia commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *