Preek van de Leek van Stef Bos

Stef Bos richt zich in zijn preek op het boek van Job. Bos duidt wat Job overkomt als een geboorte, “maar daarvoor heb je wel een crisis nodig”.

Theater op de kansel

Het is mooi om te kijken naar Bos die tekeer gaat op het kansel. Het roept de vraag op: wat was er eerder, het geloof of het theater? Het optreden van Bos doet theatraal aan op een manier die doet denken aan Freek de Jonge. Het is een retorische krachtstraal, met een berekende timing. Het komt onterecht fel over want deze vorm is misschien op het kansel geboren.

Het verhaal van Job

Het boek waar Bos zich op richt is dat van Job. Job, die plotseling alles kwijt raakt. Bos betreurt ten eerste dat dit verhaal zo weinig verteld wordt. Het is een verhaal dat hij zou willen horen klinken buiten de muren van de kerk. Hij herkent er een culturele boodschap in die het verhaal van Job mogelijk maakt om gemakkelijk over te dragen.

Die boodschap is: in het leven stoot je soms je kop. Dat mag. Dat is zelfs noodzakelijk. Het komt daarna wel weer goed. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het verhaal van Job is voor deze boodschap volgens Bos een blauwdruk. Een blauwdruk die hij zelf soms miste. Hij vindt het belangrijk dat mensen zeggen: tot de vijfendertigste moet je er een beetje achter komen. Klooi maar wat aan, dat geeft niet, dat mag.

Je kan niet meteen alles weten. Je moet er gaandeweg achter komen hoe je leven zich zal ontvouwen. Ga lekker de fout in. Dan kom je achter dingen. Wanneer had Job in het boek de meest betekenisvolle conversaties? Pas toen hij alles kwijt was. Toen gingen zijn gesprekken met zijn vrienden pas ergens over.

Crisis en geboorte

Bos gaat een stapje verder en zet het idee van crisis op z’n kop. Hij vertelt over hoe hij zelf in een crisis een boekje tegenkwam, “Waar Kom Ek Vandaan?”. Het betrof een Zuid-Afrikaans boekje dat over seksuele voorlichting bleek te gaan. Iets anders dan wat Bos verwachtte, ging hij het toch lezen. En in dit boekje vond hij betekenis.

Als wij geboren worden, lijkt het alsof de muren op ons af komen. Maar het omgekeerde is het geval: wij groeien. Wij ontgroeien onze situatie. We moeten uit die baarmoeder, door een “buis” die daar te klein voor lijkt. Maar door een kracht waar we geen vermoeden van hebben blijkt het toch te kunnen.

Zo stelt Bos het voor in het leven: soms ervaar je crisis, maar dan ontgroei je eigenlijk de situatie waar je in zit. Je staat op het punt geboren te worden. Dat gebeurt zo nu en dan in het leven. Dan moet je uit je situatie stappen. Dan moet je erop vertrouwen dat het goed komt, net zoals bij de geboorte. Het is pijnlijk maar het komt goed, net zoals in het verhaal van Job.

Kijk de preek van Stef Bos terug op NPO Spirit

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *