Populaire cultuur is beter voor ouderen

Uit onderzoek van vrijetijdswetenschapper dr. Vera Toepol blijkt dat ‘lagere’ vormen van vermaak, zoals cabaret en bioscoop, beter zijn voor het geluk van ouderen dan ‘hogere’, zoals opera en theater.

In een vragenlijst gaven ouderen aan welke culturele activiteiten zij ondernemen, hoe ze zich voelen in sociaal opzicht en hoe tevreden zij zijn met hun leven. Ouderen verklaarden minder vaak andere mensen te ontmoeten dan respondenten onder de 55 jaar. Zij voelden zich ook significant vaker eenzaam. Ouderen die populaire culturele activiteiten ondernemen zeiden juist gelukkiger en minder eenzaam te zijn dan ouderen die geen populaire culturele activiteiten ondernemen.

Resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in International Journal of Disability and Human Development, onder de titel ‘Cultural participation of older adults: investigating the contribution of lowbrow and highbrow activities to social integration and satisfaction with life

Bron: Universiteit Tilburg

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *