Pokémon Go, godslastering?

Het is bij lange na niet de eerste keer dat religieuze partijen moeite hebben met iets nieuws. Zo ontstond er een paar jaar terug ophef in Amerika rondom de Harry Potter boeken en nu is er een nieuw fenomeen dat dreigt de woede van religieus Amerika over zich heen te krijgen: Pokémon Go.

Pokémon (kort voor: ‘Pocket Monsters’) is ontstaan als een computerspel dat wegens enorme populariteit eind jaren ’90 is gevolgd door een tekenfilmserie en stripboeken. Het draait allemaal om het vangen van monstertjes – Pokémons – met een speciaal balletje, met het doel om de monsters te trainen en vervolgens tegen andere monsters te laten vechten. De nieuwste versie van het spel, Pokémon Go, kan op de mobiele telefoon gespeeld worden, waardoor de monsters zich nu ‘echt’ in de broekzak kunnen bevinden.

Hoe werkt dat nou, dat Pokémon Go? Simpel, je hoeft alleen maar buiten rond te lopen met het spel aan op jouw mobiele telefoon. Op het scherm verschijnt dan de daadwerkelijke omgeving in een soort Google Maps-achtige lay-out. Op het moment dat er een – virtueel – monstertje in de buurt is, kan je het proberen te vangen. Je richt dan je mobiele telefoon op het monstertje (een virtuele afbeelding die alleen zichtbaar is door de camera functie van de mobiele telefoon) en werpt er met een veeg van jouw vinger over het scherm een virtueel balletje tegenaan. De kunst is natuurlijk om zoveel mogelijk verschillende Pokémons te vangen.

Dus wat is dan het probleem?

Harry Potter werd op sommige scholen in Amerika verboden, omdat het hekserij zou promoten. En ook in het onderstaande filmpje, worden Amerikanen opgeroepen Pokémon te verwerpen, omdat het satanisch zou zijn met het vereren van monsters.

 

Traditioneel gesproken heeft het gamen sowieso al een negatieve status. Terwijl religieuze partijen doorgaans makkelijker zijn geworden naar literatuur toe, hebben digitale spelletjes last van de extra complicatie dat gaming de reputatie heeft slecht voor mensen te zijn. We spreken zelfs over gameverslavingen wanneer men alleen nog maar achter de computer aan het spelen is en men ook het echte leven verwaarloost daartoe. Maar dat betekent niet dat we het kind met het badwater hoeven weggooien.

Het karakter van het spel

Te competitief zijn en van elkaar moeten winnen, klinkt niet bijzonder sociaal, maar dat oordeel hangt ook af van hoe men tegen gaming in het algemeen aankijkt.

Met het woord ‘gamen’ worden een heleboel soorten games onder 1 noemer gegooid: van de keiharde zogenoemde first person schietspellen tot fantasy. Bij behoorlijk wat van dat soort spelletjes zijn kritische kanttekeningen te plaatsen over in hoeverre het goed is voor de spelers? Pokémon Go is juist niet van het soort dat de spelers laat moorden en hen afsluit van de wereld; spelers moeten juist de straat op. Hoeveel ouders vonden het wel niet een kwalijke zaak dat hun kinderen alleen nog maar thuis achter de computer zaten? Nu is er eindelijk een spel dat ze stimuleert om naar buiten te gaan.

En Pokémon Go bevat ook een educatief element. Spelers krijgen beschrijvingen van gebouwen en kunstobjecten en leren zo meer over hun omgeving. Er zijn in Nederland zelfs al kerken die proberen mensen naar hun gemeenschap te trekken door Pokémon in te zetten:

Het verbeelde woord versus realiteit

Pokémon Go hoeft dus niet per se een slecht iets te zijn, en de voornaamste kritiek is dan ook een al eeuwenoud conservatief idee over heiligschennis. Zoals deze vraag die werd ingestuurd bij de christelijke jongerensite Refoweb.

Terwijl Pokémon Go de digitale figuurtjes in de werkelijkheid tot ‘leven’ brengt, is het niet zo dat die monstertjes gelijk gesteld hoeven te worden aan de realiteit. De voornaamste reden dat gamers hun spelletjes doorgaans zo leuk vinden is juist dat het niet echt is, maar een manier om te ontsnappen aan het echte leven. Met andere woorden: het is niet echt. En waarom zou iets godslastering zijn als het niet echt is?

 

 

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *