Poëzie van M. Vasalis door Akke Brouwer

Zondagmiddag 8 september brengt de dichter en voordrachtskunstenaar Akke Brouwer de prachtige gedichten van M. Vasalis ten gehore op het nieuwe culturele podium van Dongeradeel, It Hûs fan de Dichter.

Het podium aan De Terpen 27 te Hantum werd op 24 mei j.l. geopend door de wethouder van cultuur Pytsje de Graaf. De gedichten van M. Vasalis worden muzikaal omlijst door Tineke van der Veen uit Birdaard op harp. Een meer dan bijzondere culturele middag omdat dichter Tryntsje van der Veer tevens enkele door haar in het Fries vertaalde gedichten van M.Vasalis zal laten horen. Tryntsje van der Veer is in overleg met uitgeverij Van Oorschot bezig met de vertaling van het werk van Vasalis in it Frysk. Deze middag alvast een voorproefje. Een primeur dus!

M. Vasalis (1909-1998), pseudoniem van Margaretha Drooglever Fortuyn, was kinderpsychiater en één van Nederlands grootste dichteressen. Ze schreef traditionele gedichten die vaak eindigden, na een reeks natuurindrukken, op een zelfbespiegeling. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs in 1974 en de P.C.Hooftprijs in 1982. Naast gedichten schreef Vasalis essays en een novelle.

Uit het werk van Vasalis selecteert voordrachtskunstenaar Akke Brouwer een reeks gedichten waarin Vasalis zich laat zien als kleurrijk dichteres die, in weergaloze natuurbeschrijvingen, zelf als waarnemer in het uiterste midden blijft staan. In het hart van de cycloon. Haar poëzie slaat een wak in de werkelijkheid zoals we die zien en neemt ons mee naar de verborgen wereld van het zielenleven.  

De toonzetting van de voordracht is bij Akke Brouwer in goede handen. Zij weekt als het ware de woorden los van het papier en laat ze als parels dansen door de lucht. De poëzie van Vasalis komt daarin volledig tot zijn recht en zal de toehoorder niet onberoerd laten. De muziekkeuze van Tineke van der Veen op harp sluit hier naadloos op aan.

Zondagmiddag 8 september
Aanvang  15.00 uur
Entree  € 5,-  incl. koffie/thee
=It Hûs fan de Dichter=
De Terpen 27  9147 BA Hantum
Reserveren gewenst   tel. 0519 222851 / 06 52875865
www.akkebrouwer.nl

Foto: Ronald Rugenbrink/Flickr

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *