Poëzie en spiritualiteit (2) Tweede vraag van drie

Begin maart komt de nieuwe dichtbundel uit van Steven van Campen: ‘Huidloos dichterbij’. Voor het motto van zijn bundel heeft hij zich laten inspireren door een tekst van de bekende theoloog Okke Jager. ‘Wie met een beroep op de ernst van het leven het spel met de taal veroordeelt, doet het leven ernstig te kort.’ 
In een drietal columns schrijft van Campen over vragen betreffende de relatie ‘poëzie en spiritualiteit’.  
Vandaag de tweede vraag van drie.

In een tweede ‘geselscap goet ende fijn’ kwam zeer onlangs iemand met het glas in de hand naar me toe. Zoiets schept toch verwachtingen. Wie weet, dacht ik, wil hij alvast klinken op mijn nieuwe gedichtenbundel. Die vindt hij vast een toast waard. Misschien wil hij wel weten hoe ik aan de titel ‘huidloos dichterbij’ ben gekomen. Je weet maar nooit.

Het begin was goed: ‘Jouw nieuwe bundel komt binnenkort uit, hè?’ Daar kon ik volmondig ja op zeggen. Maar toen…‘Doet poëzie het tegenwoordig nog een beetje?’ Eigenlijk twee vragen in één klap: Vinden mensen gedichten nog wel een beetje de moeite waard?  En: Schuift het nou nog wat?

Voorzichtigheid is bij een reactie geboden. Niet meteen op jezelf betrekken: ‘Ik las pas ergens(!), dat poëzie populair is, tegenwoordig. Dus ik zou zeggen ja.’ ‘Dus je verdient er aan?’ Glad ijs, pas op. ‘Nou, nee, dat nou ook weer niet echt.’ ‘O, dus het is eigenlijk gewoon een hobby van je? Vrijetijdsbesteding?’ In dit soort situaties wordt erg vaak het woord ‘dus’ gebruikt. Dus wat moet ik ermee? Ik denk niet dat ik moet zeggen, dat ik hoop dat mijn dichtbundel een lichtbundel voor de lezer zal zijn. Dat is namelijk zo; dus laat ik het er maar bij.  En hef het glas.

Steven van Campen
(0p 3 maart a.s. wordt zijn dichtbundel ‘huidloos dichterbij’
in zijn woonplaats Lochem gepresenteerd )

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *