Poëzie en spiritualiteit (1) Eerste vraag van drie

Begin maart komt de nieuwe dichtbundel uit van Steven van Campen: ‘Huidloos dichterbij’. Voor het motto van zijn bundel heeft hij zich laten inspireren door een tekst van de bekende theoloog Okke Jager.
‘Wie met een beroep op de ernst van het leven het spel met de taal veroordeelt, doet het leven ernstig te kort.’

In een drietal columns schrijft van Campen over vragen betreffende de relatie ‘poëzie en spiritualiteit’
Vandaag de eerste vraag van drie.

Als dichter krijg je wat op je af  wanneer je in goed gezelschap verkeert. Zo kreeg ik onlangs de subtiele vraag voorgeschoteld of poëzie eigenlijk wel iets spiritueels in zich heeft. De scepsis van de vraagsteller droop er vanaf;  als het al niet door de woorden zelf was, dan wel door toonzetting en mimiek. Hij deed zijn best om de vraag niet retorisch te laten klinken, maar dat was-ie natuurlijk wel. Voor hem.

Die situatie leek op een eerdere, bedacht ik me,  toen iemand in een ander gezelschap zei weliswaar ‘geen verstand van kunst’ te hebben,  maar zeker te weten, dat ‘dat ding’ in elk geval geen kunst was.‘En hoeveel kostte het? Zoveel? Schande!’

Gedichten hebben dus niets spiritueels. En er is dus kunst die geen kunst is. Dus besteed er geen aandacht aan en vooral geen geld. Kort door de bocht: klaar, over, uit. En maak – als je toch wilt reageren –  vooral niet de fout  die ik maakte door over spiritualiteit te mompelen, dat die zoveel kanten heeft, zoveel interpretaties, zoveel richtingen en dat ik dus niet zomaar een antwoord had. En dat dat eigenlijk net zo gold voor poëzie.

Hij was er als de kippen bij. ‘Hoezo geen antwoord? Jij hebt toch iets met spiritualiteit; en je bent toch dichter? Is het dan geen vak? Je weet dus niet eens waar je mee bezig bent!’ Daar zat ik met mijn eigen gebakken peren. Met de mond vol tanden smaken die niet; dat kan ik je dus vanuit deze ervaring verzekeren.

Steven van Campen
(begin maart komt zijn dichtbundel ‘huidloos dichterbij’ uit,
Uitgeverij De Witte Uitgeverij, Leiden )

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *