Pinkstervuur

‘Mam, mag ik dat boek kopen?’ ‘Ja hoor kind’, zei mijn moeder dan, ‘als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, dan mag jij alles kopen wat je wilt’. Klaar was je weer. Want de eerste paar keren reageer je nog hoopvol op zo’n antwoord, maar dan komt er een moment dat mijn broertje me hard begint uit te lachen: ‘dat gebeurt natuurlijk nooit, sufferd’.

Had ik toen maar geweten wat ik nu weet. Want in de bijbel gebeurt het. Het zou een mooie strikvraag zijn voor de bijbelquiz: wanneer kregen de leerlingen van Jezus de Geest? Met Pinksteren? Of was het misschien toch met Pasen? Johannes vertelt het: op Pasen verscheen Jezus aan zijn leerlingen en praatte met ze. ‘En na deze woorden blies hij over hen heen en zei: ‘Ontvang de heilige Geest’’.

Ik vind het een prachtig verhaal. De heilige Geest – een ademtocht ver. Er wordt in het Grieks zelfs hetzelfde woord voor gebruikt, zo dicht liggen adem en Geest bij elkaar. Misschien was het wel zo vanzelfsprekend, dat ze er niet eens erg in hadden, in die Geest, en pas met Pinksteren begrepen dat het je leven kon veranderen! Dat het alles en iedereen in vuur en vlam kan zetten!

Of ze het begrepen of niet, het gebeurde gewoon. De Geest is eigenlijk vooral God die gebeurt. Als mensen heel bevlogen zijn, heel enthousiast, of juist heel bewogen, en als dat aanstekelijk werkt, dan waait Gods Geest rond. Of misschien kan je ook zeggen: dan kan je Jezus voelen blazen. Hij helpt namelijk altijd iedereen die het vuurtje brandend wil houden.

 

 

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *