Pink

De Mennonite World Conference is ten einde. Het was een uitdaging voor mij als net gedoopte Nederlandse doopsgezinde. Ineens is er weer discussie over dingen waar we in Nederland al lang niet meer over praten: Homoseksualiteit accepteren binnen de geloofsgemeenschap. Voor de meeste Europese doopsgezinden een totaal absurde gedachte dat daar nog discussie over is. Maar Mennonitische gemeenschappen zijn groter dan alleen de Nederlandse Doopsgezinden. Zuid-Europa denkt er al anders over, Afrika al helemaal. Noord-Amerika staat op een breekpunt. Het is heftig. Tijd voor subtiele actie. Door Kalle Brüsewitz.

Bruisen

Er bruist iets. Het broeit onder de oppervlakte. Als een vulkaan voor een eruptie. Er wordt gefluisterd, er wordt gezwegen. Er wordt gepraat en genegeerd. Er wordt gelachen en geliefd. Er wordt verguist en omarmt. Het is er omdat het er niet is.

Vrijdagmiddag op het Farmshowcomplex. Er is een plan. T-shirts komen uit het zicht en uit de kofferbak. Stemmen uit alle hoeken en alle landen. Niet omdat het per se helpt, maar omdat het goed voelt. Wij moeten iets doen. Pink Menno moet een stem krijgen.

Geen harde actie, geen blokken roze. Geen provocatie, geen grote daden. Later die avond op het Messiah College is Linda van Pink Menno er ook. Ze komt uitleggen waarom actie noodzakelijk is.

Diversiteit

Homoseksualiteit kan en mag geen issue zijn voor mensen die liefde prediken en zich broeder en zuster noemen. Daarop zijn geen uitzonderingen. Het voelt raar, actie voeren op een plek waar je je thuis hoort te voelen tussen mensen met dezelfde achtergrond en dezelfde basis. Maar het voelt noodzakelijk.

Alleen een T-shirt. Overal in de zaal stukjes roze. We zijn overal: naast je, boven je, onder je en in je. We zijn allemaal een in onze diversiteit. We zijn samen in ons geloof.

De dag verloopt rustig. Alleen mooie en open gesprekken. De weg is nog lang en vol kuilen, maar een betere (doopsgezinde) wereld is volgens ons een stukje dichterbij.

Pink Menno is een organisatie die streeft naar volledige acceptatie van LGBTQ in de anabaptistische Wereldkerk. Ze proberen hier aandacht voor te vragen via gerichte acties. Pink Menno kregen geen toestemming voor een workshop of een stand op de MWC. Hier waren allerlei redenen voor, maar de belangrijkste reden lijkt het feit dat het te gevoelig ligt binnen de gemeenschappen die lid zijn van de MWC de de MWC de hele club bij elkaar wil houden. Dit is begrijpelijk, maar Pink Menno helemaal geen stem geven leek een vijtigtal aanwezigen dan weer het andere uiterste. Vandaar de actie.

De Mennonite World Conference is een bijeenkomst van wereldwijde anabaptistische gemeenschappen die lid zijn van dit samenwerkingsverband (MWC) en wordt eens in de 6 jaar gehouden in een ander werelddeel. Er is plaats voor vieren, workshops, ontmoeting en excursie. Dit jaar is de conferentie in Harrisburg, Pennsylvanië. Voor meer informatie kijk hier

Voor meer informatie over Pink Menno klik hier

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *