Pim van Lommel in Het Vermoeden

Zijn boek Eindeloos bewustzijn over bijna-doodervaringen dateert al van 2007. Nu zijn we bijna zeven jaar en vele drukken verder, met voor hem een onafzienbare hoeveelheid lezingen, interviews en optredens in binnen- en buitenland. Het heeft cardioloog Pim van Lommel (1943) niet onberoerd gelaten. Zondag 13 april 2014 is hij te gast in het tv-programma Het Vermoeden.

Van Lommel is niet religieus opgevoed, maar ziet de mensen die met hem over hun bijna-doodervaringen (BDE’s) spraken als zijn leermeesters. Ze hebben hem verrijkt met hun inzichten: Het leven houdt niet op met de dood. Wat wij hiernamaals noemen kan net zo goed hiernumaals heten. Alles is met alles verbonden en daarom is de liefde het belangrijkst.

Pim van Lommel gelooft dat de schepping goed is, zelfs als er slechte dingen gebeuren. Het gaat erom af te zien van macht en bewust om te gaan met jezelf, je medemens en onze kwetsbare aarde, zegt hij.

Van Lommel kiest zijn dierbare tekst uit de tweede brief van Paulus aan de gemeente in Korinte, om te laten zien dat een BDE van alle tijden, plaatsen en culturen is.

2 Korintiërs 5, 6-8

6 Dus wij blijven altijd vol goede moed, ook al weten we dat zolang dit lichaam onze woning is, we ver van de Heer wonen. 7 We leven in vertrouwen op God; wat komen gaat is nog niet zichtbaar. 8 We blijven vol goede moed, ook al zouden we ons lichaam liever verlaten om onze intrek bij de Heer te nemen.

2 Korintiërs 12, 2-4

2 Ik ken een volgeling van Christus die veertien jaar geleden tot in de derde hemel werd weggevoerd – in zijn lichaam of buiten zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen. 3 Maar ik weet dat deze man – in zijn lichaam of zonder zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen – 4 werd weggevoerd tot in het paradijs en dat hij daar woorden hoorde die door geen mens mogen worden uitgesproken..

Het Vermoeden, zondag 13 april, Ned. 2, 11.30 uur.
Herhaling: zaterdag 19 april, Ned. 2, 11.00 uur.

Foto: Hartwig HKD/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *