Piekeren over Pussy Riot

Marloes Keller – Volgens Manuel Kalsky heeft de Wereldraad van Kerken een petitie ontvangen met daarin het verzoek van christenen wereldwijd om te pleiten voor gerechtigheid en genade voor de band Pussy Riot. De Wereldraad heeft er nog niets mee gedaan. Dat lees ik woensdag in Trouw.

Het artikel is goed getimed, want de bestuursvergadering van de Wereldraad van Kerken is net begonnen. Ik zit er dus weer middenin en voel me dan ook enorm aangesproken door de uitspraken van Kalsky. Wat te doen? Meteen aanhangig maken bij de Public Issues Committee in de hoop dat er een stevig statement uit voort komt? De interruptie microfoon grijpen en vertellen dat er vandaag in een landelijke Nederlandse krant heeft gestaan dat de Wereldraad ‘een vleugellam instituut’ is? De aanwezige Russen ter verantwoording roepen?

Ik kies in eerste instantie voor de wandelgangen. Tijdens de koffiepauze praat ik met Outi Vasko, theologisch secretaris van de Finse Orthodoxe Kerk. Ze zucht diep boven haar kop koffie. De afgelopen tijd heeft de Finse Orthodoxe Kerk talloze vragen van journalisten over dit onderwerp gehad. En veel kritiek moeten verduren. Ze legt me uit dat je ook in Finland voor zoiets een gevangenisstraf kan krijgen. “Er is een wet tegen de belediging van heilige plaatsen.” Voorzichtig verdedigt Outi de situatie in Rusland, maar zegt dan: “Het is natuurlijk wel opvallend dat er blijkbaar zo’n actie nodig is om gehoord te worden. Een gewoon opiniestuk in de krant zal in Rusland niet werken.”

In de lunchpauze ontmoet ik Margarita Nelyubova, vertegenwoordiger van de Russisch Orthodoxe Kerk in het bestuur van de Wereldraad. Met een open blik geeft ze haar kijk op de situatie. “Pussy Riot is gewoon een muziekband die bekend wil worden. Ze hebben al een heleboel gekke stunts uitgehaald.” Met enige afschuw vertelt ze dat één van de vrouwen in een supermarkt een diepvrieskip in haar vagina heeft gestopt. En dat ze naakt seksuele handelingen hebben verricht voor een museum waar een schoolklas op bezoek was. “Deze actie in de belangrijkste kerk van Moskou was de zoveelste actie op een rij. De maat was vol. Bovendien is het gewoonweg tegen de wet.”

Lees hier verder.

Bron: Marloeskeller.nl/nieuwwij.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *