Per voet naar Santiago de Compostella

Pelgrimage geeft tijd om te overpeinzen

Vijf weken helemaal voor mijzelf. Geen planning. Alleen maar lopen. Alles wat ik nodig had, zelf meesjouwen. Hilbrand Alberts vertelt over de voettocht naar Santiago de Compostella.

Mijn hoofd leegmaken van alle beslommeringen en minder leuke gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Alleen op pad en maar zien wat er van kwam. Dat was mijn plan.

Pelgrims

Geen contact met thuis of werk. Alleen mijn vrouw stuurde ik elke dag een sms’je. Geen computers, geen navigatie, alleen mijn rugzak en ik.

Eenzaam voelde ik mij niet, want ik had elke dag wel prettig contact met een of meerdere andere mede pelgrims. Al lopend voerden wij gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Maar vaak liep ik alleen, te genieten van de prachtige omgeving en vergezichten. Het voelde heel bijzonder om dit pad te gaan, waarover zovelen voor mij hadden gelopen.

De eenvoudige dagindeling en de cadans van mijn voetstappen, urenlang achter elkaar, in een prachtige omgeving, brachten ook ritme en ordening in mijn gedachten. Ik raakte steeds meer los van alle beslommeringen van thuis en mijn werk. Elke dag liet ik meer los en kwam er een stukje meer ruimte in mij. Er was tijd om te observeren en te overpeinzen.

Juiste plek

Mijn eigen nieuwe inzichten tijdens het lopen onderweg, de ontmoeting met bijzondere mensen, veel dingen vielen samen op het juiste moment, op de juiste plek.

Dát is het bijzondere van de camino en al deze ervaringen betekende voor mij een ommekeer in mijn leven.

Op 26 november 2016 organiseert De Bleek in Almelo een lezing over pelgrimstochten. Kom luisteren naar verhalen. Wat is hun magische aantrekkingkracht?

Foto: nicospecial Flickr via Compfight cc

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *