Paradiso’s controversiële glasramen

Lisette Spapens – ‘Ik kijk naar een intrigerend, fotorealistisch portret in glas-in-lood. Het is middag, ik sta in een verlaten, donkere Grote Zaal van Paradiso. Omdat ik in Paradiso sta, zoek ik een verband tussen het portret en het poppodium. Is het een artiest? Op het eerste gezicht lijkt de figuur met de kekke, recalcitrante spencer sterallures te vertonen. Maar als ik langer naar het portret kijk, blijkt er iets mis. Bleek.. Ziek? Een lege blik. 

Ineens dringt de diepere betekenis van dit portret tot me door, het gaat over de dood. Het doet me denken aan het gezicht van Freddie Mercury, vlak voor zijn dood. Is het een man of vrouw? overpeins ik. Niet helemaal duidelijk. Ook de houding is vreemd, het perspectief. Het figuur lijkt te liggen, en toch lijkt het gezicht op me neer te kijken. Ik sta nog een tijdje ‘puzzled’ te kijken en te gissen. Wat is hier aan de hand?’

Ik kom regelmatig in Paradiso. Bij één van die bezoeken was ik niet in de poptempel om mijn oren de kost te geven, maar mijn ogen. In plaats van zo’n anderhalf uur aandacht te besteden aan een artiest op het podium met een klef biertje in mijn hand, ging mijn aandacht dit keer in een nagenoeg lege, verstilde Grote Zaal uit naar dat wat ‘s avonds verborgen is: de glas-in-loodramen in de Grote Zaal van Paradiso. Als je overdag in de Grote Zaal staat, en de luiken aan weerszijden van de zaal open zijn, of beter gezegd ‘eraf zijn gehaald’, komt er iets tevoorschijn waarvan maar weinig mensen weten… Lees verder op Landvanglas.com.

Lisette Spapens is glazenier.

Foto: Andreas Praefcke

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *