Paasdatum

Als een vrolijke kleuter danst de Paasdatum door het voorjaar. De ene keer valt Pasen vroeg, soms wel 22 maart. In een ander jaar, zoals nu, valt Pasen veel later. Als ik het goed heb, is de laatste datum waarop het kan vallen 26 april!

Hoe dat zit? Let op: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-evening. Jaja ;-).

‘Lente-evening’ wil zeggen dat dag en nacht even lang zijn, dat is dus rond 21 maart. Als het dan net afnemende maan is, duurt het 27 dagen tot het weer volle maan is, en als volle maan  dan op een maandag valt, heb je een heel late Pasen.  Als het daarentegen op 22 maart volle maan én zaterdag is (dat is dus na de lente-evening op 21 maart), is het al op 23 maart al Pasen.

Er gaan vaak stemmen op die de paasdatum willen vastzetten. Gewoon, net als Kerst, ieder jaar hetzelfde. Dan kan je makkelijker het werk- en vakantie schema plannen, en is het gewoon helder voor iedereen op voorhand.

Maar dat is misschien juist wel een van de heel mooie kanten van een ‘zwervende feestdag’. Hij ligt juist niet vast. Je wordt uitgedaagd flexibel te zijn en mee te bewegen. In die zin is het jaarverloop als een muziekstuk: als je het hele stuk uitmuntend in de maat speelt, keurig ingedeeld, is er geen moer aan het hele muziekstuk. Een muziekstuk leeft door ritmeveranderingen, door uitgestelde of vervroegde accenten. We hebben door onze volle agenda’s toch al de neiging de tijd in maten af te passen. Pasen kan dat doorbreken.

Overigens laat de natuur een aspect van de opstanding heel mooi zien als de paasdatum bepaald wordt door de maan. Met het paasfeest vieren we immers de overwinning op de dood, ofwel de opstanding. En precies dat laten de planten na de winterse doodsheid ons zien. De volle maan werkt immers op het water: ze beïnvloedt onder andere het getijde: eb en vloed worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan. Ook in de planten stimuleert ze de opstijgende sappen. Daardoor barst de natuur in volle kracht uit, ja juist: precies ná volle maan. Zodat, als het een beetje meezit, direct na Pasen alles vol in blad komt en de grond uitspruit! Zo laat de natuur ons in beeld de overwinning van het leven op de dood zien.

Dit beeld raken we kwijt als we de paasdatum vast zetten. Laat haar dus maar vrolijk door de lente dansen. Door het beeld van de uitbottende natuur kunnen we zien wat we vieren met Pasen: het leven!

Foto: Digfarenough/Wikimedia Commons

Elizabeth van Wensveen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *