Overlevingskunst: dit leven volop leven

Omdat je toch echt uitkomt bij het leven.’ In haar boek Overlevingskunst gaat Christa Anbeek, universitair hoofddocent bestaansfilosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, op zoek naar een antwoord op de dood. Ze toetst verschillende filosofieën aan haar eigen ervaringen. In Trouw een interview met Anbeek.

Overlevingskunst, leven met de dood van een dierbare, is het verslag van Anbeeks nieuwe zoektocht naar de diepere zin van dood en leven.

‘Hoe leef je met de dood? Wat mensen mag onderscheiden van de rest van de aardbewoners, in elk geval worstelen ze met die vraag. In haar boek Overlevingskunst doet Anbeek verslag van haar speurtocht naar ‘een antwoord op de dood’.’ – Aldus boekhandel Roelants op de website. ‘Die voert haar van de existentiële psychotherapie van de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom naar de klassieke levenskunst. Bestaat er zoiets als een vrouwelijke benadering van de tragiek van het bestaan, van dood en eindigheid? Zorgvuldig wordt het werk van Enquist, Hemmerechts en De Martelaere doorgenomen. Is dood misschien minder dood dan we dachten, zoals de cardioloog Pim van Lommel in zijn spraakmakende boek Eindeloos bewustzijn suggereert? Bestaat er een niet-cerebraal bewustzijn? De bewijslast van de sceptici weegt zwaar, concludeert ze.

Ze verdiept zich opnieuw in de lering van de zenmeesters, die zo belangrijk was in haar relatie met haar uit het leven gerukte partner. En als ze in haar boek terugkeert in de westerse wereld confronteert ze de bewondering voor de natuur van Franciscus van Assisi met die van Richard Dawkins.

Christa Anbeek heeft haar boek geschreven als een brief aan haar in Zwitserland wonende dochter Roos. Dat is meer dan een stijlfiguur, zoals de slotregels duidelijk maken: ‘Mijn drang om iets neer te zetten tegenover de dood heeft in de eerste plaats jou tot gevolg gehad. Een onbezonnen keuze, maar de beste keuze ooit. Als postscript krijg je nu deze brief, zodat je weet dat je met de dood niet hoeft te kunnen leven. Leven is genoeg.’
Het is een aankomst zonder illusies maar met de beloften van het leven. ‘Er is geen zin in de dood, uit alles blijkt dat er slechts zin is in het leven.’

Klik hier voor interview in Trouw.

Bron: weblog van Paul Delfgaauw

Paul Delfgaauw
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *