Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Aangezien ze weten dat hun daden uit het verleden ze misschien zullen proberen te verpletteren, moeten de toegewijden bereid zijn hen te bestrijden. God zal ze de kracht daartoe geven: Zijn Naam zal een ondoordringbaar pantser zijn.

 

  – Swami Brahmananda

Eigenlijk is het eenvoudig om je aandacht te trainen: wanneer je gedachten afdwalen, breng je ze weer terug naar waar ze thuishoren. Er ontstaat pas een probleem wanneer je niet afgeleid wordt door een verdwaalde gedachte, maar door dwangmatige irritatie, wrok, bezorgdheid of verlangen. Dergelijke gedachten eisen onze aandacht helemaal op. Wanneer er een zelfzuchtige gedachte bij ons opkomt, zijn we er volledig op ingesteld dat elke vezel in ons roept: “hé, zie je dat, let goed op!”

Velen van ons zullen wel eens verzucht hebben, als ze door pijnlijke gedachten gekweld werden: “Kon ik maar stoppen met denken!” Maar we weten niet hoe. Onze gedachten zijn op hol geslagen en we kunnen ze met geen mogelijkheid tot rust brengen. Het enige dat onze geest kan doen is dezelfde gedachte telkens maar weer herhalen.

Zoals wel vaker, is de mantra dan onze grootste bondgenoot. Steeds als zich destructieve gedachten aandienen, herhaal je je mantra. Wanneer de mantra aanslaat, wordt de verbinding tussen de gedachte en je aandacht verbroken. Een dwangmatige gedachte, of het nu woede is, somberheid, of een sterk zintuiglijk verlangen, heeft in feite geen enkele eigen kracht. We voeden deze met onze aanacht – en als het lukt onze aandacht terug te trekken, dan kan de gedachte of het verlangen geen vat meer op ons krijgen.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *