Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Spanning, frustratie, onzekerheid en een gevoel van doelloosheid kunnen gevaarlijke bronnen van stress zijn. Onderzoek naar psychosomatische ziekten wijst uit dat zij kunnen leiden tot migraine, een maagzweer, hoge bloeddruk, een hartaanval, geestesziekte, zelfdoding of gewoon een hopeloos gevoel van ongelukkig zijn.

 

– Hans Selye

Veel psychologische stress vloeit voort uit het jakkeren en jagen van onze onrustige geest. Door de te grote snelheid zie je gebeurtenissen en mensen niet zoals ze echt zijn; je trekt overhaaste conclusies die je niet checkt, en je hebt je oordeel te snel klaar.

Zo’n geest houdt je lichaam voortdurend onder spanning. Er wordt permanent afgewisseld tussen: verlangen, piekeren, hopen, vrezen, plannetjes maken, verdedigen, oefenen, bekritiseren. Stoppen, of een pauze nemen is onmogelijk, behalve wanneer de diepste stadia van de slaap zijn ingetreden. Pas op dat moment kan je hele lichaam, maar vooral je zenuwstelsel, een diepe zucht van verlichting slaken, en proberen om de schade van deze dag te gaan herstellen.

Door simpelweg je geest te onthaasten – waar het bij meditatie in eerste instantie om draait – raak je een groot deel van deze spanning meteen kwijt. Vanaf dat moment zijn we vrij om de moeilijkheden van het leven niet langer te zien als bron van stress, maar als uitdaging. En dan blijken we tot veel meer in staat dan we hadden gedacht. Een gefocuste geest is rustig en sterk, en dus heel veerkrachtig onder moeilijke omstandigheden. Dan kunnen we altijd zelf kiezen wat ons antwoord zal zijn op wat zich aandient.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *