Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Als we ooit iets met gemak willen kunnen doen, is de eerste stap om het met toewijding te doen.

 

– Samuel Johnson

Veel van onze alledaagse moeilijkheden zijn simpelweg te wijten aan het feit dat we niet makkelijk in beweging komen. Je voelt je lusteloos, terneergeslagen en mat; en je hebt nergens zin in. Misschien heb je de neiging je te verdedigen: “Waarom zou ik van de bank af moeten komen, als ik daar geen zin in heb?” Misschien voel je je helemaal niet zo lekker, en heb je klachten en pijntjes die niemand schijnt te begrijpen.

Om jezelf van deze passiviteit te bevrijden, moet je toch in beweging komen. Rust nemen is geen goed idee. Dat heb je eigenlijk de hele tijd al gedaan. Bonkende hoofdpijn, een duffe kop, een gevoel van onrust, zeurende buikpijn, vaak zijn dit soort klachten een protestreactie van je lichaam. Kom uit je stoel en ga een stukje lopen –loop stevig door, ook al voel je je daar eigenlijk niet tegen opgewassen. Probeer net een stukje sneller te lopen dan je denkt dat je kunt. 

Na een minuut of tien merk je dat je futloosheid minder wordt. Blijf lopen, en voel dat je ademhaling dieper is geworden. Je raakt steeds opgewekter en klaar voor wat deze dag je gaat brengen.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *