Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Zie kwijt te raken waar je vol van bent, zodat er ruimte geschapen wordt om vervuld te raken.

 

  – Sint Augustinus

In India kennen we een verschrikkelijk heet chilipepertje, dat ‘klein dingetje’ genoemd wordt. Het is nog kleiner dan je pink – haast niet serieus te nemen. Maar al met het kleinste hapje ervan brand je je mond. Bij zelfzuchtigheid gaat het precies zo; zelfs een klein beetje ervan brengt vaak langdurige schade met zich mee.

Dit kun je, in de woorden van de Boeddha, genezen door nirvana, van ‘nir’ dat ‘uit’ betekent, en ‘vana’ dat ‘blazen’ betekent. Zelfzuchtigheid kun je niet in één dag uit laten doven; je moet blijven blazen. Dat doe je in je meditatie en vervolgens de hele dag door, vooral in je relaties met anderen.

Onze wereld is een plek waar we kunnen leren om kwaadwillendheid te beantwoorden met welwillendheid en haat te beantwoorden met liefde. Om harmonieus met anderen samen te werken, en hun welzijn voor te laten gaan boven het onze. Als je maar blijft blazen en blazen, dooft op een dag het vuur van je zelfzuchtigheid.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *