Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

O, goddelijke meester, maak dat ik niet zozeer verlang om geliefd te zijn, maar om lief te hebben

 

  – Franciscus van Assisi

Op dit moment zijn er miljoenen mensen eenzaam. Tot hen zegt Sint Franciscus: Ik weet wat je ziekte veroorzaakt, en ik ken ook het geheim om je volkomen te genezen. In welke relatie je ook tot een persoon staat, zolang je die ander alleen maar kan zien als iemand die jou liefde zou kunnen geven, is je liefde nep. Zo simpel is het.

Als je zelf liefde tot stand wilt brengen en eindeloos wilt doen groeien, probeer de ander dan te zien als iemand aan wie jij je liefde zou kunnen schenken. Waar je nooit meer mee zou hoeven ophouden.

Leren anderen lief te hebben is als tegen een sterke stroom inzwemmen; alles wat we geleerd hebben, onze hele geschiedenis, wil de andere kant op. Het gaat er dan om je spieren te trainen: hoe meer je ze gebruikt, des te sterker worden ze. Wanneer je elke dag het welzijn van de ander als prioriteit neemt, hoe sterk er binnen in je ook wordt tegengestribbeld, ontdek je na een tijdje dat je vandaag wat meer kunt liefhebben dan gisteren. En morgen zul je nog een beetje meer kunnen liefhebben.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *