Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

De gemeenschap van de mensen is het voertuig van de Heer.

 

– Chassidisch gezegde

Waar zo weinig liefde is dat “het voertuig van de Heer”, onze meest wezenlijke verbondenheid, in stukken uiteenvalt, is het nodig dat wij meer liefhebben. Hoe minder liefde er om ons heen is, des te belangrijker wordt het dat wij actief liefhebben, om die leemte op te vullen.

Op een dag kwam er een man naar rabbi Israël, de Ba’al Shem Tov, en zei tot hem: “Mijn zoon verwijdert zich van God, wat moet ik doen?” De rabbi zei alleen maar: “Houd meer van hem.”

Houd meer van hem. Laat zijn geluk meer tellen dan je eigen geluk. Zo pakte mijn grootmoeder elk probleem aan, en ik zou geen effectievere, meer artistieke of bevredigende manier kunnen verzinnen om de eenheid van het leven in onze wereld te realiseren. Deze benadering brengt elke situatie tot bloei, en laat alles vrucht dragen. Waar liefde is, volgt al het andere vanzelf. Liefhebben betekent ook: weten wat je moet doen, en het doen. Alle andere wegen tot Zelf-verwerkelijking komen samen in het pad van de liefde.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *