Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Iemand die op zoek was vroeg een keer aan Bayazid: “Wie is nu echt een Prins?” “De man die niet kan kiezen”, zei Bayazid: “De man voor wie God’s keuze de enige mogelijke keuze is.”


  – Bayazid al-Bistami

De Heilige reikt elk van ons het geschenk van de onsterfelijkheid aan, maar we nemen het niet aan, omdat we wat kleingeld in onze handen hebben. Misschien heb je wel eens een baby gezien met hetzelfde probleem; het doet zich voor in het stadium dat ze al wel geleerd hebben om iets vast te pakken, maar nog niet precies weten hoe ze los moeten laten.

Ze hebben een rammelaar in hun ene hand; jij biedt ze een tandenborstel aan, dan zie je ze een tijdje afwisselend kijken naar de rammelaar, naar de tandenborstel en dan weer naar de rammelaar. Je hoort ze bijna denken: “Ik wil die tandenborstel, maar hoe kan ik ‘m pakken? Ik heb mijn hand al vol.”

En zo kijken wij ook de hele tijd naar het geschenk dat de Heilige ons voorhoudt, terwijl we ons afvragen: “Wat is het nu? Hoe kan ik weten of het echt is? Geef het eerst aan me, dan laat ik mijn kleingeld los.” De Heilige glimlacht en wacht. En biedt het geschenk aan. Maar willen we het kunnen aanvaarden, dan zullen we onze handen moeten openen. De tijd zal komen dat we zo hartstochtelijk iets groters willen dan ons kleingeld, dat we ons niet meer druk maken om de prijs. 

Dan openen we onze handen en ontdekken dat we in plaats van het kleingeld, dat we hebben laten vallen, een onvoorstelbaar grote schat gekregen hebben.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *