Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Zorg dat je hart in de hemel is, en je handen op aarde. Ga vol liefde omhoog en kom vrijgevig naar beneden. Want zo doet ook het Licht, en de kinderen van het Licht.

 

– Thomas Vaughan 

Wanneer we onze handen vol hebben aan een taak die de moeite waard is, en onze gedachten worden in beslag genomen door de mantra, dan is er niet veel gelegenheid om te piekeren over onze problemen. Onze hunkeringen krijgen dan de kans niet om te groeien. Zelfzuchtige verlangens eisen namelijk veel aandacht om te kunnen gedijen.

Het zijn net kwetsbare kamerplanten, bepaald niet gehard. Tenzij ze precies krijgen wat ze nodig hebben, zullen ze het niet lang volhouden. Als we ze niet regelmatig water en voedingsstoffen geven –eraan denken, over ze dromen, plannen maken, verlangen- zullen ze wegkwijnen en sterven. Als je wilt dat je planten het goed doen, wordt wel gezegd dat je teder en vriendelijk tegen ze moet praten. Onzalige verlangens doen het hier ook goed op: hoe meer we over ze praten, des te sterker worden ze.

Denk hier dus steeds aan wanneer je achter de broek gezeten wordt door een of andere dwangmatige, zelfzuchtige impuls: ga niet analyseren, ga er niet over praten, blijf er niet bij stil staan. Verplaats je aandacht naar iets positiefs. Wanneer je je inzet voor anderen, lost je zelfzuchtige verlangen op.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *