Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

God is puur Goed, een eindeloze bron van levend water, en de ziel is geschapen naar het beeld van God, zodat ze gemaakt is om God te kennen en lief te hebben.

 

  – Johannes Tauler 

Als mensen op het punt aangekomen zijn dat hun lichamelijke behoeften volledig bevredigd zijn, ze comfortabel kunnen leven en het ze materieel aan niets meer ontbreekt, gaat er toch iets knagen. Tot dan toe waren we druk bezig om het beter te krijgen en zekerheden in te bouwen, maar nu beginnen we ons rusteloos te voelen. Het leven dat we nu leiden begint ons te benauwen; we missen uitdagingen, en we missen liefde. 

Op dat moment wordt het mogelijk om vanuit het diepste in ons, ver onder de laag van onze aangeleerde verlangens een stille en bescheiden stem te horen. Die stem was er altijd al, maar we gingen zo op in andere dingen dat we niets hoorden. “Ik wil een schone aarde, vrede tussen de mensen en een hart vervuld van liefde”, kun je nu horen. “Ik wil dat mijn leven ertoe doet.”

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *