Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Maak jezelf beschikbaar als instrument van God, en laat dan Gods werk op Gods manier gebeuren.

 

  – Swami Ramdas

Het doet zowel anderen als onszelf goed, wanneer we af en toe samen tijd besteden aan een klus, waar we noch geld noch persoonlijke roem of eer mee verdienen. De mensen die we hiermee helpen zijn er rechtstreeks mee gebaat. Ons helpt het via-via; we kunnen ons zo weer realiseren dat wij deel uitmaken van het leven en dat onze bijdrage ertoe doet. 

Elke dag zijn er heel veel plekken waar we iets kunnen doen. Je hoeft de krant maar op te slaan – het nieuws spreekt voor zich. Intolerantie en geweld laaien her en der op. We zijn allemaal nodig om met elkaar deze bedreiging voor ons en onze kinderen het hoofd te bieden. Als je de liefde in je eigen hart ontdekt, zoek je als vanzelf naar manieren om je bijdrage aan de wereld te leveren. We hoeven niet allemaal op grote schaal te werken. Het gaat erom dat elk van ons belangeloos wat tijd besteedt aan een zaak die dat waard is. Dat is goed voor de wereld en het is goed voor ons zelf.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *