Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

De filosoof bestuurt de Natuur. En zie hier het verschil: rondzwalken is in de hel zijn en koers houden in de hemel.

 

  – George Bernard Shaw

Het gaat er in het leven om keuzes te kunnen maken. Als je auto maar één kant op kon, zou je dat dan vrijheid noemen? Wanneer je overal op botsend rondreed, brandstof verspillend en met gedeukte bumpers, zou je dan schouderophalend zeggen: “Dat is het karakter dat auto’s hebben” of “Zo zit mijn wagen nu eenmaal in elkaar”? Het zou een flinke tijd duren voor je überhaupt ergens aankwam, en waar dat zou zijn, zou je niet in eigen hand hebben.

Onlangs maakten we een ritje door de wijngebieden van Californië. Als onze auto ons niet zou hebben gehoorzaamd, waren we misschien wel 150 kilometer afgedwaald, en ergens uitgekomen bij het River’s End restaurant, waar de Russian River in zee uitmondt. Hoe tragisch het ook is, veel levens verlopen op die manier. Dan zit er niets veel anders op dan naar binnen te gaan en iets warms te drinken te bestellen. Misschien vallen deze regels van Swinburne je dan wel in: “Zelfs de meest vermoeide rivier kronkelt uiteindelijk veilig de zee in.”

Meditatie en andere spirituele oefeningen zijn voornamelijk bedoeld om ons de power te geven ons eigen leven ter hand te nemen. En die hebben we nodig om niet alleen doelen te kunnen stellen, maar om ook daadwerkelijk aan te komen waar we willen.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *