Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Vrede is niet de afwezigheid van oorlog. Het is een kwaliteit, een gemoedstoestand, een gerichtheid op welwillendheid, vertrouwen en rechtvaardigheid.

– Spinoza

Wanneer we er net mee beginnen om ons ‘in te stellen op welwillendheid’, staan ons pittige tijden te wachten. ‘Oog om oog, tand om tand’ is als vanzelf onze aangeleerde reactie. Maar naarmate je meditatie zich verdiept, ontdek je een onverwachte vreugde, als je anderen voor laat gaan, en je eigen plannen loslaat. Geleidelijk aan wordt het een positieve gewoonte; je ontwikkelt een gedrevenheid voor het welzijn van anderen.

Emotioneel gezien ziet die constructie er zó uit: het enorme vermogen voor hartstocht van de geest gebruik je om de kracht te ontwikkelen andere mensen op de eerste plaats te zetten. En dat niet alleen in woorden, maar ook in onze gedachten en in ons gedrag. Uiteindelijk is je vriendelijkheid dan spontaan, een tweede natuur; er is geen inspanning meer voor nodig. En er is helemaal niets klefs aan het ontwikkelen van deze kwaliteit: vriendelijk zijn kan vragen om een spijkerharde mentaliteit.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *