Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Al kan je op het water lopen,
dan ben je niets beter dan een strootje
Al kan je vliegen door de lucht,
dan ben je niets beter dan een vlieg
Overwin je eigen hart,
Dan zou je iemand kunnen worden

 

– Ansari

Soms krijgen we het advies om onze frustraties te uiten, wanneer ze hoog oplopen. Dat is geen goed idee, want wanneer we lucht geven aan onze negatieve gevoelens, beleven we ze opnieuw – en zo bevestigen we ons vermoeden dat we echt een woedende man of een prikkelbare vrouw zijn. En dat is een wel erg ontmoedigend zelfbeeld. Zo’n persoon zouden we misschien niet eens aardig vinden, maar als we niet oppassen breekt de dag aan dat we onze handen in de lucht gooien en zeggen: “Zo ben ik echt, wat kan ik eraan doen?”

Om tot een positiever zelfbeeld te komen, hebben we een heleboel geduld nodig en een geraffineerd realisme. Aan de ene kant heeft het geen zin, al zijn we dan naar Gods beeld geschapen, om net te doen alsof we geen problemen hebben. We moeten bereid zijn onze problemen volkomen onder ogen te zien, zodat we er effectief aan kunnen werken. Aan de andere kant moeten we het nooit zover laten komen dat we erdoor verzwolgen worden.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *