Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Wanneer de ziel binnenkomt in de Goddelijke Geest, en ze is een beetje gewend, beschouwt ze in eerste instantie dat domein, maar zodra ze dan dat ziet wat nog hoger is, laat ze al het andere buiten beschouwing. Net zoals ik, wanneer ik een schitterend paleis betrad, om me heen zou kijken en al de pracht en praal zou bewonderen, tot de bewoner verscheen, maar zodra ik hem zag, zou ik dat alles vergeten en me helemaal op hem richten.

 

  – Plotinus

Mijn lichaam is niet wie ik ben, het is waar ik woon. En wanneer je zegt dat ik één meter zoveel lang ben, en zus en zoveel kilo weeg, is mijn reactie: “In die beschrijving herken ik me niet. Je hebt het over mijn adres.”

Aangezien ik me niet met mijn lichaam identificeer, zal ik andere mensen ook niet zo zeer met hun uiterlijke verschijning in verband brengen. Als iemand me vraagt, “Hoe lang is Peter?”, dan moet ik even de tijd nemen om me hem voor te stellen en een mentale meetlat te gebruiken om me zijn lengte te kunnen herinneren. En als iemand me naar de leeftijd van een ander vraagt, dan moet ik er zelfs enige moeite voor doen om me te herinneren in welk decennium die persoon geboren is. Hoe meer we stilstaan bij de uiterlijke verschijning en de leeftijd van anderen, des te meer zullen we ook met ons eigen uiterlijk en leeftijd bezig zijn.

We zouden ons minder druk moeten maken over deze details van de verpakking, en meer over de inhoud. Wanneer ik naar mensen kijk, kijk ik naar hun ogen. En daar doorheen zie ik de Bewoner: het Zelf. Naarmate we stapje voor stapje spiritueel bewuster worden, zullen we mensen steeds meer recht in de ogen kijken, en diep in hun ziel.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *