Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Je kunt niet wijs zijn als je innerlijk verscheurd bent; hoe kun je zo mediteren, hoe in harmonie zijn? Wanneer je geen innerlijke vrede hebt, hoe zou je dan vreugde kunnen ervaren?


– Bhagavad Gita

De bezetenheid van snelheid die we overal zien, maakt het bijna onmogelijk om in evenwicht te zijn. Hoe vaak komen we niet in gedrag en omstandigheden terecht die ons dwingen tot opschieten, opschieten, opschieten! De meesten van ons hebben inmiddels in de gaten dat dwangmatig opschieten –‘ziek van de haast’- een rechtstreekse bedreiging kan vormen voor onze lichamelijke gezondheid.

Haast heeft echter nog meer verontrustende gevolgen: het tast ons geduld aan. Een onverwachte hindernis, eventjes moeten wachten, een kleine teleurstelling, zonder geduld doen ze ons in woede uitbarsten. Het is niet dat we onvriendelijke mensen zijn; maar we zijn ons zó aan het haasten dat onze geest daar nooit rustig onder kan blijven. Zonder gemoedsrust kun je ook nergens van iets genieten, of het nu van een film is of van je goede gezondheid.

Wanneer we gaan onthaasten, worden we geduldiger, en als we geduldiger worden, kunnen we weer meer van het leven gaan genieten. Zo kunnen we onszelf goeddoen door simpelweg te leren onthaasten.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *