Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

De beste manier om jezelf op te vrolijken is om te proberen iemand anders op te vrolijken.

– Mark Twain

Wanneer je in een sombere stemming dreigt te belanden, kan de oorzaak hiervan zijn dat je geest over zichzelf is gaan piekeren. Wat je eerst opwindend vond, laat je nu koud. We zijn, zou je kunnen zeggen, dicht gegaan. Als een vriend iets zegt, dringt het niet tot ons door. En bij het kijken naar een film raken we de draad kwijt. We gaan volkomen op in de spiegelzaal bij ons binnen; daarin dwalen we rond, terwijl wij zelf en iedereen om ons heen de meest bizarre vormen aanneemt. 

Wanneer je merkt dat je je down begint te voelen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Al verzet alles in je zich op dat moment daartegen, helpt het je om het gezelschap van anderen op te zoeken, om met ze samen te werken, om jezelf ertoe te zetten actief belangstelling te voelen voor wat ze doen en zeggen. Doordat je je aandacht op die manier naar buiten richt, pieker je niet meer over jezelf. En zodra je meer betrokken raakt bij anderen, verdwijnt je neerslachtigheid; je bent weer tot leven gekomen. 

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *