Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Geluk is geen toeval-


Het is hard werken-


De kostbare glimlach van het Fortuin


Moet je verdienen.


 – Emily Dickinson

Het oefenen van de geest is niets meer of minder dan een kwestie van training. Vergelijk het voor het gemak met tennis. Tennissers die aan kampioenschappen meedoen zijn ongelofelijk bedreven in het spel, ze kunnen de bal plaatsen waar ze ‘m hebben willen, vlak naast de zijlijn en 20 centimeter vóór de achterlijn. Exact. Maar als je nooit getraind hebt, zul je ontdekken dat de meeste ballen die je slaat “uit” zullen zijn. Gewoon omdat je nooit hebt leren tennissen.

Wanneer het om tennis gaat snappen we prima, dat je je niet voor de kampioenschappen in kunt schrijven, spelen op Wimbledon en nog winnen ook -als je nooit getraind hebt. Wie heeft er ooit gehoord van het beheersen van tennis in één klap? En hoe zou dat bij liefde anders kunnen zijn? Er bestaat geen kant-en-klare spirituele ontwikkeling. Ook hier moet je hard voor werken. Als we vandaag nog starten met al het vuur en enthousiasme dat we in ons bergen, dan kunnen we het grootste avontuur beginnen dat er bestaat: het trainen van je geest. Dan kunnen we de richting van onze gedachten zelf bepalen, net zoals de tennis prof: vlak over het net en precies binnen de lijnen.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *