Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Laat de slaap zelf een oefening in vroomheid zijn, want onze dromen kunnen niet anders zijn dan hoe we leven en wat we doen.
 – Sint Basilius

Eén van de beste momenten om de mantra te oefenen is als je ’s avonds in slaap valt. Stop jezelf lekker in, doe je ogen dicht en begin je mantra te herhalen totdat je erin in slaap valt: Rama, Rama, Rama, of Jezus, Jezus, Jezus, of Wees gegroet Maria,  Wees gegroet Maria – of welke mantra je dan ook gekozen hebt. Andere gedachten zullen proberen de mantra weg te duwen. Maar wanneer je dan toch blijft doorzetten, kun je een klein wonder tot stand brengen.

Tussen het laatste moment dat je wakker bent en het eerste moment dat je slaapt, is er een schietgat naar het diepste bewustzijn. Als je erin slaagt je mantra door die nauwe toegang naar binnen te mikken, blijft deze zichzelf herhalen in je slaap, oude wonden genezend en je gemoedsrust voor de komende dag verfrissend. Je innerlijke kracht heeft er geen moeite mee de hele nacht door te gaan. Dus wanneer je leert in je mantra in slaap te vallen, boek je zelfs vooruitgang terwijl je slaapt. 

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *